Статията е част от специалното издание Капитал Градове: Сливен, Ямбол,

...
Статията е част от специалното издание Капитал Градове: Сливен, Ямбол,
Коментари Харесай

Италианска кухня в сърцето на Сливен

Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Италианецът с български паспорт Едоардо Миролио е родом от региона Пиемонте в северозападната част на Италия, в която на особена респект е телешкото месо. Сънародниците му го подготвят по най-различни изкусителни предписания. Миролио обаче го избира под формата на стек " Тартар ", подготвен от накълцано сурово месо от младо теле в специфичен винен сос, гарниран с трюфели. Тайната на винения сос за стека " Тартар " се крие в сорта алено грозде бароло, отглеждано в родното Пиемонте.

Италия е огромна, с доста области и във всяка се вършат разнообразни кулинарни шедьоври, твърди ни италианският бизнесмен. За да потвърди, че неповторимият усет на италианската кухня може да вирее и на българска почва, той основава хотел-ресторант " Парк Централ " в самото сърце на Сливен. В него с изключение на ресторант има винен бар Terre Mirogllio и сладоледен бар.

Освен обичания стек " Тартар " в кухнята на ресторанта има и различен кулинарен " пирон " - печен див фазан във винен сос. Скарата и рибните специалитети се подготвят на Josper, наложително с истински испански дървени въглища, с цел да придобият истинския мирис. " Ако би трябвало да търсим някаква основна разлика сред българската и италианската кухня, може би тя е в метода на потребление на подправките и сосовете ", споделя с усмивка Едоардо Миролио. Тайният код към хубавата италианска храна са сосовете, а в българската – подправките, показва той. Чубрицата да вземем за пример не се употребява в Италия, само че в България се поставя на съвсем всичко, което ври или се пече, отбелязва домакинът.

Задължително изискване освен при тези ястия е месото и продуктите да са пресни, а не полуфабрикати. Според опциите на сезона се употребяват преди малко набрани гъби и трюфели от региона на Сливен и Сините камъни. Специално подготвени кучета " ловят " трюфелите ", а гъбари носят съвсем всеки ден преди малко набрани манатарки, гъби булки и диви печурки, твърди притежателят.

Дъждовното лято тази година е дало доста богата годишна продукция от тези ароматни гъби.

И въпреки всичко - паста

Домашната италианска паста и ризотото са на особена респект в ресторант " Централ " и естествено са измежду най-поръчваните в заведението. " Няма друго място в целия район, където да хапнете същинска домашна паста и ризото, приготвени по всички правила на достоверната италианска кухня ", твърди основният готвач Нено Нойков. Той е работил 5 години в заведения в Италия, от които 3 години в Рим, 1 година в Южна Италия и съвсем толкоз в Малта и знае всички тънкости на вълшебния средиземноморски усет.

Пастата тук се подготвя на място в ателието на ресторанта – единствено от италианско брашно Semola от твърда пшеница или пък от брашно " Алфиери " от най-високия клас, което Миролио особено внася от Италия. Специфичното сирене " Грана Падано ", с което се гарнират спагетите и пастата тук, също се внася непосредствено от родния му край. В ателието на ресторанта се подготвя и прясна паста от бяло брашно и яйца – разнообразни типове талятели, фетучини, патричана, равиоли, лазаня и какво ли още не. " Всяка паста би трябвало да ври 3-4 минути в соса си, с цел да поеме от него ", издава тайната на положителния усет Нено Нойков. Ресторант " Централ " предлага дълго меню от 12-14 типа паста. Нойков издава една от огромните секрети на приготвянето на същинския сос болонезе - той ври цели 4 часа. Оригиналното италианско болонезе съдържа селъри, моркови и лук, запържени със зехтин, кайма, алено вино, доматен сос и... мурафет, споделя началник Нойков.

И, несъмнено, вино

Картината добре се добавя от винения бар Terrе Miroglio и от италианския сладолед джелато, подготвен на място по истинска италианска рецепта - без консерванти и изкуствени мазнини, само че с българско мляко и яйца. Не се замразява на повече от -18 градуса. Прави се под вещото наблюдаване на съветник от прочут сладоледен бар в италианския град Алесандрия.

В заведението апропо ще откриете постоянно в топлите летни вечери самия Миролио с другари да дегустира елитни виновност, създадени от винарната му в село Еленово или импортирани от Италия. Ако го разпознаят и поздравят с " довиждане, Миролио ", минувачите получават чаша да опитат виното. Тази вечер то е пенливо розе, спечелило неотдавна 94.5% от гласовете на потребителите във Англия на списание " Кънтри лайф ". Виненият бар предлага и десетки виновност, основани в двете фамилни мазета в Италия, едната от които неотдавна е отбелязала 550 години от основаването си. Виното в бара се сервира с приготвените от сладкарския завод на заведението артикули като солена италианска фокача, киш лорен от броколи и синьо сирене, домашни десерти. На респект тук е чаша аперол пулверизатор – бяло пенливо вино, смесено с италианския сладостен ликьор Aperol.Исках през цялото време да направя съвършен ресторант в България, само че знаех, че няма да е елементарно, тъй като не са доста хората, които са подготвени да похарчат повече пари за високото качество, признава Миролио. Организацията е сложна. Според него българите стават все по-големи ценители на достоверната италианска кухня, а в хотела постоянно отсядат доста италианци, бизнес сътрудници и американски чиновници от военната база в близкото Ново село.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР