Статията е част от медийното партньорство между Капитал и консултантската

...
Статията е част от медийното партньорство между Капитал и консултантската
Коментари Харесай

Албена Маркова: ESG не е само задължение, но и възможност за по-устойчиво финансово развитие

Статията е част от медийното партньорство сред " Капитал " и консултантската компания PwC в проведеното от компанията второ издание на състезанието ESG Awards, който ще отличи български компании с устойчиви практики. Крайният период за кандидатстване е 10 август 2022 година, а
Визитка Албена Маркова е съучастник в PwC в последните 15 години и управлява направление " Консултантски услуги " в Югоизточна Европа, в това число в България, Сърбия, Хърватия, Словения, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Нейната експертност е стратегическо и управническо консултиране с фокус върху организационни и бизнес трансформации, тактики за напредък и нахлуване в нови пазари и сегменти, интеграция след обединение или придобиване, ръководство на смяната.
Статията е част от медийното партньорство сред " Капитал " и консултантската компания PwC в проведеното от компанията второ издание на състезанието ESG Awards, който ще отличи български компании с устойчиви практики. Крайният период за кандидатстване е 10 август 2022 година, а
Визитка Албена Маркова е съучастник в PwC в последните 15 години и управлява направление " Консултантски услуги " в Югоизточна Европа, в това число в България, Сърбия, Хърватия, Словения, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Нейната експертност е стратегическо и управническо консултиране с фокус върху организационни и бизнес трансформации, тактики за напредък и нахлуване в нови пазари и сегменти, интеграция след обединение или придобиване, ръководство на смяната. Какви заключения си извадихте от първото издание на състезанието ESG Awards и за какво решихте да организирате второ издание?
Още през цялото време концепцията за състезанието " ESG Awards " беше да се сътвори годишна самодейност, която да продължава във времето. Целта е да се дава повече публичност на една значима и настояща тематика като устойчивостта в бизнеса и обществото, да се споделят позитивните вести, да се отличават сполучливите и положителни образци и, не на последно място, да се стимулират дейности към действителна смяна измежду българския бизнес. Разбира се, чакаме във времето концепцията на състезанието разумно да еволюира в синхрон с динамичността на развиване на тематиката ESG - като регулации, фокус, условия, само че също и като зрялост на българския пазар.
Какви категории ще бъдат включени този път в състезанието и ще има ли промени по отношение на първото издание? Защо решихте да извършите тези промени?
Тази година взехме решение да разтеглим и по едно и също време задълбочим категориите, като се надяваме фирмите да откликнат с готовност за присъединяване и шерване на сполучливите си планове и усъвършенствания. Европейската Директива за отчитане на корпоративната резистентност (CSRD) бе призната през ноември 2022 година, а дружно с нея бяха подадени към Европейската комисия за утвърждение 12-те европейски стандарта за отчитане на устойчивостта (ESRS).
Реклама
През юни тази година се чака стандартите публично да станат част от правния мир на Европейски Съюз и на България. Десет от тях се концентрират върху характерни тематики, обхващащи околната среда, обществени аспекти и корпоративно ръководство.

За да поощрим бизнеса да обърне внимание на всяка от тези тематики в своята активност и да стартира да мисли в тази тенденция като подготовка за бъдещата отчетност, взехме решение да трансформираме предходната относително обща категория " ESG тактика " в няколко нови и по-специфични категории. В региона на околната среда въведохме категориите " Действия, свързани с измененията в климата ", " Намаляване на индустриалното замърсяване ", " Съхраняване на водните и морските запаси ", " Опазване на биоразнообразието ", " Преход към кръгова стопанска система ". В сферата на устойчиви обществени политики имаме категории " Грижа за чиновниците, директно или индиректно свързани с организацията " и " Ангажираност към заинтригуваните страни ", а последният съставен елемент на ESG е затрупан с категория " Отговорно ръководство и вътрешни образования ". В допълнение ще имаме категория " Информационно-образователно стратегии ", както и непокътнатите от предходното издание " Иновации " и " Лидер в устойчивото развиване ".
Кой ще може да взе участие? Има ли промени в изискванията за присъединяване в състезанието и какви са те?
Нямаме промени по отношение на критериите за присъединяване от миналогодишното издание на състезанието. В него могат да се включат организации, опериращи на територията на Република България, чиито цели или действия подкрепят развиването на полезности, свързани с ESG. Тук се включват търговски сдружения, фондации, сдружения с нестопанска цел, обществени сдружения, регистрирани предприятия на българската фондова борса, частни предприятия, в това число стартъпи (start-ups), както и предприятия, които са част от фондове за дялов капитал, финансови институции, асоциации и други неправителствени организации.

Както загатнах нагоре, и тази година резервираме категорията " Лидер в устойчивото развиване ", която е единствено за физически лица. Отличието ще бъде връчено като самопризнание за самостоятелни заслуги в поддръжка на устойчивото развиване за действия, осъществени през последните две години.
Реклама
Участниците би трябвало да показват тактики, достижения, стратегии, артикули или услуги, внедрени през последните две години или готови за внедряване през 2023-2024 година

Могат да го създадат до 10 август 2023 година, когато е и крайният период за подаване на кандидатурите в тазгодишното издание на състезанието.
Каква е вашата оценка за напредъка на българските компании по пътя на ESG?
Извън информацията в общественото пространство, където виждаме от ден на ден интерес към устойчиви практики и сполучливи образци за " зелени " планове и начинания, можем да съдим за напредъка по това, което видяхме в предходното издание на състезанието, както и от работата ни с българските компании.

Така да вземем за пример към средата на предходната година 19% от близо 70-те участника в " ESG Awards " използваха напълно зелена сила, а 58% бяха поели ангажимент за Net Zero или въглеродна индиферентност до 2050 година или по-рано. 35% измерваха трите обсега на въглеродни излъчвания, а 31% към този момент прилагаха GRI стандартите за нефинансова отчетност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР