Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите софтуерни и финтех компании: Удвояване на бизнеса за три години

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Големите компании в софтуерния бранш порастват стабилно за поредна година. Общите доходи на най-големите сдружения към този момент са 2 милиарда лева Лидер за втора поредна година остава българският клон на американската VMware.
Общите доходи на 30-те най-големи софтуерни компании софтуерни компании в България към този момент надвишават 2 милиарда лева доходи за 2021 година В случай че тази статистика не звучи задоволително внушително, вземете поради следното - единствено преди три години общите доходи бяха под 1 милиарда лева Броят на хората, наети в тези компании, се е нараснал приблизително с 10% сред 31 декември 2020 и същата дата на 2021 година А общата облага на всички огромни в бранша е 268 млн. лева, или приблизително маржът е 13 ст. на всеки лев доход.

От една страна, всичко наподобява розово - компании, с които " Капитал " приказва освен по време на събирането на данните за тазгодишната ранглиста, само че и през останалата част от годината, се оплакват от същите проблеми, от които и преди година, две, три или пет - няма хора, или по-точно казано, хората се усилват, само че отново не стигат.
Реклама
За бранша като че ли коронавирусът в никакъв случай не се е случвал и няма инфлация - приходите приблизително скачат с 20%. Ако има едно терзание, което се цитира и подсказва, че годината е 2022 година, а не някоя друга, това е войната в Украйна и съпътстващата я неустановеност на пазарите.

Вариации въпреки всичко има и растежът е несиметричен. Всички представени нараствания в междинните данни се водят от няколко играча, при които се следят високи скокове. При други, въпреки и доста по-малко на брой, има стесняване на броя наети, на облагата или на приходите. Въпреки че това са неприятни вести за фирмите, които изпитват усложнения (не наложително поради пандемията, войната или инфлацията), положителните са, че растящите изпитват голям апетит за фрагменти и надали някой програмист или клиент не е съумял да откри опция в българския софтуерен бранш.

Освен че общата посока остава нагоре, в класацията се резервират и главните трендове от последните няколко години - в бранша преобладават клонове на задгранични компании, а мощните български представители значително остават едни и същи. Макар и малко, при всички тях се следят растежи в приходите, вариращи от умерени до искрено внушителни.
На върха: интернационална петица
Най-голямата софтуерна компания в България и тази година е " Ви Ем Уеър България ", българското сдружение на американската VMware. Всичко в индикаторите на сдружението сочи, че 2021 година е била мощна: приходите скачат с 28.4% до 260 млн. лева, облагата - с 28.6% до 16.3 млн. лева, а броят на наетите се е нараснал с 26.6% до 1623 към края на 2021 година Данните за личния състав подсказват, че наклонността за наемане на още и още хора не се е трансформирала и в първата половина на тази година.
Реклама
" Екипите ни в България имат забележителен принос за постигането на световните ни цели, защото водещи софтуерни решения от всички продуктови домейни на VMware се създават точно тук. През 2021 година разширихме локалното си продуктово портфолио в областта на киберсигурността със забележителен растеж на VMware Carbon Black Security бизнес звеното в България ", разясниха от компанията пред " Капитал ".

В края на март световната VMware разгласи, че е приела предложение за договорка от страна на производителя на чипове Broadcom против 61 милиарда $. И двете компании имат офиси в България, въпреки и с разменени функции - в страната VMware е над десетократно по-голяма от Broadcom. Това поражда въпроси дали ще има промени и в българския бизнес на VMware, само че съгласно отговорите на компанията " към момента е прекомерно рано да се приказва по какъв начин придобиването ще повлияе върху българския бизнес ".

На втора позиция е основаната в Лондон Paysafe, която също регистрира величествен растеж на приходите - 24% до 221 млн. лева При облагата растежът е малко под 20% - 12.5 млн. лева за 2021 година, до момента в който броят на назначените чиновници се е нараснал с 8% до 1448 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР