Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Интервю | Наско Михов, АЕЦ "Козлодуй": Нова ядрена мощност е нужна на България

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Интервюто е взето през месец юли 2022 година и по проект трябваше да бъде оповестено на 31 август, само че го публикуваме в този момент във връзка със.Достъп до цялостната ранглиста К100 имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. ВизиткаНаско Михов е роден през 1960 година, приключва колеж в Русе, по-късно Техническия университет във Варна и в средата на 80-те постъпва на работа в АЕЦ " Козлодуй " - в лабораторията за диагностика и надзор на централата, след това - в реакторен блок. По-късно Михов приключва " Финанси " в Стопанската академия в Свищов. В атомната електроцентрала работи до 2001 година, а през 2003 година става консултант на министъра на финансите Милен Велчев. По-късно е ръководител на Свободна зона - Пловдив, и член на управителния съвет на " Информационно обслужване ", а през 2007 оглавява " Топлофикация София ". По-късно работи и в държавното дружество " Радиоактивни боклуци ". От ноември 2018 година е шеф на АЕЦ " Козлодуй ".
Миналата година беше рекордна за АЕЦ " Козлодуй " като доходи и облага. Какви са упованията ви за 2022? Безспорно 2021 година беше сполучлива за атомната електроцентрала. Финансовата непоклатимост, която поддържаме, е от значително значение за обезпечаването на безвредно, дейно и екологично чисто произвеждане на сила. За първи път в историята на АЕЦ " Козлодуй " приходите от осъществена електрическа енергия са над 2.7 милиарда лева, а облагата - 890 млн. лева

За първото полугодие на 2022 година създадената от АЕЦ " Козлодуй " електрическа сила е в размер на 8.4 млн. MWh и е най-хубавият индустриален резултат за подобен интервал. Това се реализира с поддържане на техническото положение на оборудването в сходство с високите интернационалните стандарти, което е значимо изискване за неговата надеждност и за осъществяването на предпочитаната цел за безвредна употреба. А всичко това изисква непрекъснати вложения и финансови запаси.
Реклама
Другият определящ фактор за постигането на положителни финансови резултати е удобната пазарна среда. С изключение на количествата, избрани за контролиран пазар, останалата част от производството си АЕЦ " Козлодуй " осъществя напълно на проведения борсов пазар на електрическа сила.

Искам да напомня, че облагата на АЕЦ " Козлодуй " е облага на страната и е един от образците, оборващи изказванието, че страната е неприятен собственик и че държавните сдружения се ръководят неефективно. Атомната централа беше единственото енергийно сдружение, което даде 450 млн. лева безплатни средства в държавния бюджет по решение на Министерския съвет от октомври м.г. за осъществяването на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила. Вноските в бюджета са над 1 милиарда лева, а изплатеният дял на БЕХ е 608 млн. лева

За новия регулаторен интервал юли 2022 - юни 2023 година квотата на централата за контролирания пазар от 2.9 млн. MWh e повишена на съвсем 5 млн. MWh. Това е сила, която ще доближи до всеки битов консуматор в страната и ще спомогне за преодоляване на ценовия потрес. Действително по-високата квота ще понижи количествата за борсовия пазар, само че това е обективен метод - в енергийния микс да влизат най-евтините производства. Въпреки това се чака 2022 година също да е сполучлива.

Към момента атомната електроцентрала е в устойчиво финансово положение, изплатени са всички договорни и нормативни отговорности, в това число дял на БЕХ в размер на 100% от облагата за 2021 година Колко дълго ще се задържат тези високи цени на електрическата енергия в Европа? Върху цените на електрическата сила влияят голям брой фактори, измежду които геополитически, стопански, обществени и климатични.
Реклама
Като цяло Европа изпитва сериозен дефицит на електрическа енергия в процеса на зеления преход, обвързван със прекъсване на атомни и въглищни централи с концепцията, че възобновимите източници ще заместят изцяло базовите мощности. Тази наклонност беше подсилена и от интензивния ритъм на възобновяване на огромните европейски стопански системи след коронавирус рецесията, нарасналите цени на излъчванията и почналата нова рецесия - газовата.

Към днешна дата ценовите равнища на фючърсните артикули бележат резистентен растеж. Интензивните процеси по обединявания на енергийните пазари доста уеднаквяват ценовите равнища сред другите пазарни зони, само че надали има анализатор, който ще се ангажира с акуратност да предвижда какъв брой дълго ще се задържат тези високи ценови равнища. Притеснява ли ви утежняването на дипломатическите връзки с Русия по отношение на поддръжката и работата на АЕЦ " Козлодуй "? Българската атомна централа близо 48 години работи несъмнено и безвредно. И ви убеждавам, че за мен и целия екип най-важната задача е това да продължи и отсега нататък и ще продължим да осигуряваме всички условия за надеждната и ефикасна употреба на нуклеарните блокове.

Разбира се, факт е, че за актуалната нуклеарна енергетика, както прочее и за всички други водещи промишлености, е значимо поддържането на дейни контакти и взаимоотношение с сътрудници от целия свят. АЕЦ " Козлодуй " има дългогодишна процедура в това отношение. От десетилетия работим в тясно съдействие с доста нуклеарни централи, научни институти, проучвателен и инженерингови организации от Русия, Украйна, Чехия, Франция, Съединени американски щати и редица други страни. Стремежът ни постоянно е бил, а и отсега нататък ще бъде, да осигурим всички нужни условия за поддържането на все по-високо равнище на сигурност и надеждност в АЕЦ " Козлодуй ". Кое е по-правилно съгласно вас - да се продължи с плана за АЕЦ " Белене " или да се построи 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй "? Не желая да прозвучи пристрастно, само че за мен като изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " отговорът на този въпрос е еднопосочен - 7-и блок. Така ще бъдат продължени положителните обичаи и достиженията на централата в безвредната употреба на нуклеарни мощности. Наличната инфраструктура, квалифицираните фрагменти и богатият експлоатационен опит са преимущества, които би трябвало да бъдат употребявани.

Изграждането на нова нуклеарна мощ е значимо освен за нас, това, уверен съм, е належащо и на България. По този метод в дълготраен проект ще се подсигурява енергийната сигурност и ще се резервира стабилността на енергийните доставки. Това несъмнено ще способства за развиването на националната промишленост и бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР