Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково,

...
Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково,
Коментари Харесай

Арест за турчин с хероин за над 16 млн.

Пловдивският апелативен съд удостовери определение на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на турския жител Х. Х., упрекнат в контрабанда на хероин, укрит в матраци.

Шофьорът на товарен автомобил Х. Х. е арестуван на 19. 04. 2024 година и му е повдигнато обвиняване за това, че без съответно позволение пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо бруто тегло 402,720 кг и на обща стойност 16 727 377 лева, като предметът на контрабандата е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък.

Наркотикът е бил подложен в лентовидни пакети, които, са скрити вътре в спални матраци – по този начин, че да имитират една обща структура с матрака по сходство на подматрачни рамки. След слагането на лентовидните пакети с хероина, матраците са зашити и са опаковани фабрично в найлонови пликове. Според показанията на митническите чиновници, шевът и пакетирането са изпълнени по този начин, че да не пораждат подозрения за нарушена фабрична направа и опаковка.

Апелативните съдии отхвърлиха настояването на юриста на обвинения за смяна на взетата от Хасковския областен съд мярка за неотклонение „ задържане под стража “ в парична гаранция.

Мотивите за това са, прекомерно ранния стадий на следствие на случая и нуждата от предоставяне на време на  органите на досъдебното произвеждане да извършат нужните процесуално-следствени дейности за определяне на обективната истина.

Според българския Наказателен кодекс за закононарушението, в което е упрекнат Х. Х., се  планува отнемане от независимост от 15 до 20 години и санкция от 200 000 до 300 000 лв..

От тежестта на глобата произтича и заплахата от осъществяване на закононарушение и укриване. Тъй като обвиненият е непознат жител и няма адрес в България, при по-лека мярка той би могъл да замине в Турция или в друга страна и да не бъде открит за възможния правосъден развой.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР