Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите земеделски компании: Спокойно през пандемията, готови за рекорди

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Големите земеделци трайно се преобладават от непознати и локални търговци и производители на пшеница, царевица, слънчоглед. През предходната година продажбите падат поради невисок рандеман, само че цените са високи, изключително на слънчогледа. Тази година се чака бомбастична годишна продукция и леко по-ниски цени.
Климатът, а не вирусите, си остава решаващият фактор в земеделието. В България агросекторът от години е съсредоточен над 90% в зърното. Затова и огромните компании са производители и търговци на пшеница, царевица, слънчоглед. Световното икономическо положение има отражение, само че основният въпрос е какво е времето, а оттова и добивите. Така след извънредно положителната 2019 година реколтата беше по-слаба поради сушата през предходната година, което пък подвигна цените, а при слънчогледа и олиото напряко ги изстреля. По публични данни на земеделското министерство през предходната година сушата е изтрила 20% от зърнената годишна продукция, като прибраната пшеница е била 4.6 млн. тона. Резултатът се вижда в докладите на 30-те най-големи компании в класацията: приходите падат алегорично - приблизително с 1.5%, само че облагите порастват.

Тази година ще е още по-силна - реколтата пшеница ще реализира безспорен връх, доста високи добиви се чакат и при царевица и пшеница, а цените, въпреки и малко по-ниски, надали ще се срутен още доста, предвиждат в сектора.
5.8 милиарда лева са общите доходи на 30-те най-големи компании в бранш земеделие.
А казусът на българското земеделие си остава - свръхконцентрация в зърното с няколко дузини едри притежатели на земя, огромни арендатори и малко повече търговци по веригата. Те се напояват годишно със дотации - към този момент по 3 милиарда лева на година. Показателно е, че в класацията няма нито един производител на плодове или зеленчуци и единствено една плантация за свине.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници Полет над зърносезона
" Миналата година имаше доста дребна годишна продукция, само че доста положителни цени. Тази година ще има рекорден рандеман на пшеница в България - 8 млн. тона. Такова достижение не е отчитано в никакъв случай в България с изключение на през 1987 година, когато обаче цифрата може и да не е било действително. При царевицата прогнозният рандеман е за към 5 млн. тона, което е положително число, само че е имало и по-големи реколти. При слънчогледа упованията са за растеж с 15% до към 2 млн. тона ", заключи пред " Капитал " Артур Акопян, съсобственик в най-големия български търговец в бранша. Цените надали ще спаднат доста, тъй като върху тях въздейства и международната инфлация - всичко от горива до торове нараства, добавя той прогнозата си.
Автор: Капитал
Данните за износа демонстрират, че в коронавирус годината България е изнесла пшеница, царевица и слънчоглед за 3 милиарда лева, което е единствено с 250 милиона по-малко от миналата и понижението идва главно по линия на пшеницата. Началото на тази е също мощно - за интервала януари - април заявеният експорт е за 1.2 милиарда лева За съпоставяне - през 2020 година за първите пет месеца в чужбина продажбите са били за 1.1 милиарда лева, като превес е имала царевицата, а в този момент огромните продажби са при пшеница и слънчоглед.
Дует на върха
За трета поредна година най-голямото сдружение в бранша е американската " Каргил България ". Според доклада на сдружението за предходните две години то е държало над 16% от пазара на зърно и маслодайни култури в страната. Сега като доходи търговецът наподобява умален на фона на съвсем допрени 700 млн. лева оборот през предишни върхови години, през 2020 съразмерно по-ниска е и облагата.
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР