Да се промени методиката в изчисляването на размера на средното

...
Да се промени методиката в изчисляването на размера на средното
Коментари Харесай

Искат промяна в размера на рентите

Да се промени методиката в изчисляването на размера на междинното годишно рентно заплащане за съответното землище. Това искане на Националната асоциация на зърнопроизводителите се поддържа от Българската земеделска камара, оповестиха от БАК.

Според камарата основаването на подобен механизъм ще спомогне за прозрачността в ръководството на публичните запаси и подобряването на конкурентоспособността на земеделското произвеждане.

От БАК поддържат и измененията  в Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), импортирани от депутата Десислава Танева и група национални.

Предложението да бъдат отдавани чартърен и аренда парцелите от държавния аграрен фонд на стопани от секторите на овощарството, зеленчукопроизводството и отглеждането на животни ще сътвори условия за поддръжка към локалните производители на плодове, зеленчуци, месо и мляко, както и на биологични артикули, считат от камарата.

Средният размер на рентите у нас е сред най-високите в Европа

Според тях промените за разпределението на пасища, мери и ливади от общинския и държавния аграрен фонд на животновъдите, в това число и тези, които отглеждат животни по биологичен метод, ще разрешат да бъде гарантиран нужният запас за изхранване на животните с фокус върху локалните животновъди.
 istock istock
Двете групи промени демонстрират волята на законодателя посредством държавния аграрен фонд да се организира държавна политика в поддръжка на устойчивото развиване на българското земеделско произвеждане. Предложената смяна по отношение на сключването на споразуменията за основаване на масиви за прилагане на аграрни земи ще помогне да се преодолее неетичната операция на миноритарни ползватели и да се запазят правата на уязвимите ползватели.

Промяната ще възпре умишленото блокиране на уреждане и ще улесни процеса на приемане на решения, като в същото време се подсигурява, че болшинството от участниците са съгласни с изискванията на съглашението, допълват от БАК.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР