Статистиката на КАТ показва кога да внимаваме на пътяКарайте нащрек

...
Статистиката на КАТ показва кога да внимаваме на пътяКарайте нащрек
Коментари Харесай

Петък, 17 ч - най-опасният ден и час за шофьорите

Статистиката на КАТ демонстрира по кое време да внимаваме на пътя
Карайте нащрек и в понеделник, поучават специалисти по пътна сигурност

Пловдив води черната ранглиста



От 17 до 18 ч - през тези 60 минути по българските пътища стават най-вече произшествия с ранени и починали, сочи статистиката на КАТ.

390 тежки пътнотранспортни катастрофи са регистрирани в този час за интервала от януари до септември 2022 година. Подобен е и резултатът за същия интервал на 2021 година, когато броят на злополуките във “фаталния час ” е бил 371. За съпоставяне - най-безопасният час за шофиране е сред 3 и 4 часа през нощта, когато за 9-те месеца на 2022 година е имало 34 произшествия, а през 2021 - 36, с повече от 10 пъти по-малко, в сравнение с сред 17 и 18 часа.



Със 789 тежки произшествия петък е бил най-опасният ден от седмицата в интервала от януари до септември тази година. Но не е огромна разликата с понеделник, когато злополуките са били 749. През 9-те месеца на предходната 2021 година позициите са разменени - понеделник води със 720 произшествия, до момента в който петък е втори с 685. Най-безопасни и през тази, и през предходната година са били неделите - 574 пътни катастрофи за 2022 година и 547 за 2021 година



По брой на тежките произшествия на най-опасните области в България са Пловдив и София град - там, където и трафикът е най-натоварен поради по-големия брой население и засилената икономическа интензивност. За първите 9 месеца на 2022 година черната ранглиста се води от пловдивчани, а софиянци са втори, до момента в който за същия интервал на 2021 година е противоположното.

Топ 5 на рисковите области се добавя от Бургас, Плевен, Русе, Велико Търново и София област. Обяснението за това на специалистите по пътна сигурност е, че оттова минават значими транспортни коридори, сред Турция, Гърция и Румъния пътуват цели кервани от ТИР-ове, които пътищата постоянно не могат да поемат, какъвто е казусът най-много с правата Русе-Бяла-Велико Търново. Но в случай че класацията се прави по отношение на броя на жителите на съответните области, тя ще бъде оглавяване не от София, Пловдив или Бургас, а от Плевен, Ловеч или Видин, прецизират експертите.

България още веднъж води в черната ранглиста на Европа
520 починали три дни преди края на годината


България и за 2022 година се обрисува като водеща по жертви на произшествия измежду страните в Европейския съюз. Към 28 декември - три дни преди края на годината, починалите към този момент са 520 души, което прави към 78 убити на 1 милион от популацията. През 2021 година починалите при произшествия в България бяха 561 души, което също се изчисляваше на 78 от 1 милион население, защото тогава се работеше с планирани, а не с действителни данни от преброяването. Очертава се още веднъж да сме на второ място след Румъния, където трайно починалите при произшествия годишно са сред 80 и 90 на 1 милион от популацията. Убитите по пътищата в нашите две балкански страни са двойно повече от междинните стойности за Европейски Съюз, които са сред 40 и 50 жертви на 1 милион поданици.

15 души са убитите по пътищата у нас единствено за почивните дни към Коледа - от 23 до 28 декември в това число. През 2021 година за същите дни жертвите бяха 6, демонстрират данните на КАТ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР