Статистиката може да се разглежда по много начини. Различни групи

...
Статистиката може да се разглежда по много начини. Различни групи
Коментари Харесай

Доц. Андрей Чорбанов: Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници

Статистиката може да се преглежда по доста способи. Различни групи от хора вършат дивиденти от другите статистики, което може да звучи объркващо. Това сподели в предаването " Неделя 150 " на БНР имунологът от Българската академия на науките доцент доктор Андрей Чорбанов, който проучва трендовете в разпространяването на COVID-19.

Все още не е ясно на всеобщия участник в такава статистика дали позитивните проби, които се усилват в последно време, са взети на инцидентен принцип или са били изследвани всички контактни на други хора, които също са контактни. Това дава опция за манипулиране на статистиката, акцентира Андрей Чорбанов. Ако се прави на инцидентен принцип, статистиката би била по-обективна, счита той.

Все още не следим увеличение на смъртността, тя се крепи в едни стойности, означи имунологът, като дефинира това като позитивно. Ударната смъртност напролет в доста страни е засегнала най-уязвимите групи, а в този момент боледуват много по-здрави и много по-млади хора и това е повода смъртността да не се усилва, изясни доцент Чорбанов. „ Най-уязвимите хора починаха в много събрано време пролетта. “

Броят на позитивните се усилва, само че страните към този момент са доста по-организирани, а хората, които се занимават с вируса – доста по-опитни.

„ Вирусът няма да премине, до момента в който не се срещне с всички евентуални свои гостоприемници и хора, които могат да бъдат положителни. Ще има, несъмнено, огромна група хора, които в никакъв случай няма да бъдат положителни “, разяснява доцент Андрей Чорбанов пред БНР.

Дори да имаме работеща и тествана ваксина, тя няма по какъв начин да бъде създадена едновременно за цялото население, с цел да покрие всички евентуални жертви на този вирус, добави той.

Според доцент Чорбанов администрацията най-сетне е съумяла да проумее, че е „ хубаво да се вслуша в гласа на хората, които единствено това работят и единствено от това схващат “.

„ Като че ли се убедиха, че факторът със заканите не работи, факторът със стряскането на хората по-скоро прави една извънредно мощна поляризация, която може да докара до много-много неподходящ резултат. Може би 10-15% от хората безусловно навлязоха в параноя, къде оправдана, къде не. “

„ От друга страна извънредно се покачва съпротивата на обществата против въвеждането на ограничения, без зад тях да стоят някакви действителности като опасност. Хората сами виждат, че към тях няма всеобщо заболели, няма всеобщо умиращи хора, няма всеобщо падащи по улиците – нали си спомняте едни фрагменти в Ухан по какъв начин падаха хора по улиците и здравните служби ги събираха. Това нещо не се случва в Европа и това е повода хората да реагират. Политиците сега избират в по-умерена форма да се пробват да влияят върху държанието на хората “, посочи Андрей Чорбанов.

Виждаме, че на никое място няма стремглава наклонност с лудо увеличение на случаите, на всички места има леки синусоиди, посочи още имунологът.

Ясно е, че вирусът не се предава навън, че се предава в групови, които са ужасно близо дружно, интимно дружно – да вземем за пример футболен тим или едно семейство, означи Андрей Чорбанов. Той дефинира ограниченията за затваряне по домовете като неуместни, тъй като забавят, само че не стопират разпространяването на болестта.

„ Ако се затворим още веднъж по домовете и мазетата още веднъж, без да се срещаме с други хора, ние ще понижим бройките до разпространяване единствено в най-близките хора от фамилиите. В момента, в който тези ограничения спрат, а те няма по какъв начин да продължат дълго, още веднъж ще се върнем в същата обстановка. Това е един циничен кръг, в който ние непрекъснато влизаме и излизаме, разбирайки, че това няма да ни помогне. “

Доц. Андрей Чорбанов напомни, че към момента в международен мащаб към момента има спор дали хората умират „ с “ или „ от “ ковид, а у нас всеобщо се записва „ от “. Понятието „ болен “ е много по-различно от „ положителен “, уточни още доцент Чорбанов.

„ Запазете повече нормалност, тъй като и след вирусната зараза би трябвало да останем хора “, моли ръководителят на Департамент „ Имунология “ в Българска академия на науките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР