Стартиралото преди два дни преброяване на населението в Северна Македония

...
Стартиралото преди два дни преброяване на населението в Северна Македония
Коментари Харесай

Паника в Скопие: Българска фирма брои македонците

Стартиралото преди два дни броене на популацията в Северна Македония донесе нови " български " проблеми за ръководството в Скопие. 
За да покаже, че РСМ се грижи за малцинствата, македонският външен министър Буяр Османи ненадейно предложения сдруженията на българите в Македония да изискат специфична рубрика в преброителните листи, в която искащите да се разпознават като българи. Шефът на Статистическата работа Апостол Симовски обаче разгласи предлагането за безсмислено, защото не се плануват колони за етноса, като всеки жител може свободно да съобщи какъв е неговият етнос. 

Днес Асоциацията за македонско-българско другарство непосредствено заплаши македонците с български паспорти, че могат да изгубят българското си поданство, в случай че излязат с погрешни данни при преброяването. Симовски обаче твърди, че нито България, нито която и да е друга страна може да получи информация за вота на жителите, тъй като това е строго поверителна загадка.

Преброяване на македонците стартира в диаспората, която се регистрира благодарение на електронно приложение, в което има благоприятни условия за отбелязване на етническа принадлежност, в това число " българи ". В Скопие незабавно се появиха опасения от вероятни операции, защото страницата на преброяването census.stat.gov.mk е направена от българска компания Scale Focus. Симовски твърди, че данните са изцяло предпазени и нито компанията, нито той имат достъп до тях.  Вчера обаче сайтът  Antropol.mk  заяви, че това е „ извънредно скандално и в допълнение подкопава легитимността на целия развой ".

„ Базите данни са наши и никой различен няма достъп, даже компанията, която е направила приложението. Само авансово тествано лице със документ може да влезе в базата данни. Дори аз не мога да вляза ", сподели шефът на македонската статистика.

Според публични изказване от София, сега към 100 000 македонци са получили български паспорти, т.е. те са заявили, че имат българско съзнание. Според последното броене в Македония, извършено през 2002 година, единствено 1487 души са се заявили като Българи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР