Стартираха дейностите по подготовка на терена за разполагане на оборудването,

...
Стартираха дейностите по подготовка на терена за разполагане на оборудването,
Коментари Харесай

Стартираха дейностите по изграждането на нови блокове на АЕЦ Козлодуй /снимки/

Стартираха дейностите по подготовка на терена за разполагане на оборудването, належащо за построяването на мониторинговата мрежа на площадката, утвърдена за разполагане на новите нуклеарни блокове в АЕЦ „ Козлодуй “, оповестиха от компанията.
Екипът от консорциума „ МГУ- Енергоинженеринг “ ДЗЗД, определен да извърши дейностите, би трябвало да построи периметрова, пробоотборна мрежа от 12 броя контролни точки за наблюдаване и надзор на подпочвените води, атмосферните отлагания, почва, растителност, въздържан надзор на радиационния гама-фон, следене на измененията в параметрите на околната среда.
Всяка контролна точка ще се състои от дълбочинен хидрогеоложки сондаж с пиезометричен бунар за обезпечаване на наблюдения, апарат за събиране на атмосферните отлагания, термолуминисцентен дозиметър за надзор на гама фона, като две от тях ще бъдат оборудвани с апарат за наблюдаване на сеизмичните характерности на земната повърхнина и устройство с висок дебит за обезпечаване на надзор върху аерозолната интензивност на въздуха.
Мрежата за мониторинг ще надгради съществуващата система за радиоекологичен мониторинг на АЕЦ „ Козлодуй “ и в същото време ще обезпечава база данни за построяването на новите нуклеарни мощности на площадката.
Дейностите по построяването на мрежа за радиоекологичен мониторинг са част от създадената и съгласувана с Министерство на околната среда и водите и АЯР „ Програма за непрекъснат мониторинг на Площадка № 2, утвърдена за разполагане на ново нуклеарно оборудване – нуклеарна централа “. Качеството при осъществяването на заложените цели в Програмата е приоритет за „ АЕЦ Козлодуй – Нови Мощности “ ЕАД, „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД и „ МГУ- Енергоинженеринг “ ДЗЗД, тъй като опазването на околната среда е от водещо значение за всички етапи от виталния цикъл на бъдещите нови нуклеарни мощности, ситуирани на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “.
Чрез осъществяването на императивно заложените отговорности, условия и ограничения, заложени в Заповедта на Агенцията за нуклеарно контролиране за одобряване на площадката за нова нуклеарна мощ и Решението по Оценка на въздействието върху околната среда, „ АЕЦ Козлодуй – Нови Мощности “ ЕАД, „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД и „ МГУ- Енергоинженеринг “ ДЗЗД заявяват сериозното отношение и придържането към най-новите стандарти в радиоекологичния мониторинг и опазването на околната среда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР