Стартира кампания у нас за популяризиране на културно-историческия туризъм. Тя

...
Стартира кампания у нас за популяризиране на културно-историческия туризъм. Тя
Коментари Харесай

Стартира кампания у нас за популяризиране на културно-историческия туризъм

Стартира акция у нас за разпространение на културно-историческия туризъм. Тя ще започва в 6 обекта . Един от тях е античният и феодален град Мисионис, който се намира на територията на Търговище. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По думите ѝ се възнамерява да бъдат направени къси видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се популяризират в обществените медии и интернет канали. По този метод в допълнение ще насърчим пътуванията за културно-исторически туризъм, което ще подкрепи насърчаването на визитите през 4-те сезона и ще обезпечи поток от гости в 12-те месеца на годината, посочи вицепремиерът.

По информация на археолозите едвам 1% от целия град е оголен. В базилика номер 3 е непокътнат достоверният под, който е отпреди повече от 1500 години. Съхранен е тронът, от който са водени църковните служби. Запазено в първичния си тип е и място за кръщаване. Разкрита е и част от укрепителна стена, която доближава височина от 12 метра. В региона па Търговище има над 1100 археологически обекта.
 Снимка 517611
Източник:

Мисионис е античното лице на днешно Търговище. Проучванията на терена са почнали през 1962 г . от известния български археолог проф. Димитър Овчаров, татко на още по-известния археолог проф. Николай Овчаров. За много дълъг интервал от време - повече от 30 години - изследванията на античния град са прекратени, с цел да се възобновят още веднъж през 2004-та. Досега археолозите са разкрили цели квартали, здания, водохранилище с размер близо 1000 куб. м. Късноантичната и средновековна цитадела Мисионис е включена в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Могат да се откроят 4 съществени интервала в развиването на Мисионис.
 Снимка 517613
Източник:

Първият е римски, почнал през първите епохи на новата епоха със основаването на града след идването на римляните по нашите земи . След това е ранновизантийският - в интервала 5-6 век, когато Мисионис е бил значим стопански и търговски център за района. През 9-10 век, по време на Първата българска страна, на територията на Мисионис има старобългарско населено място, тясно обвързвано с културата и стопанската система на столицата Велики Преслав. А по време на Второто българско царство градът е значим икономически и търговки център.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР