Старт на преговорите за кабинет на Продължаваме промяната. В търсене

...
Старт на преговорите за кабинет на Продължаваме промяната. В търсене
Коментари Харесай

Старт на преговорите за кабинет на Продължаваме промяната

Старт на договарянията за кабинет на " Продължаваме промяната ". В търсене на поддръжка от групировката изпратиха предложения към всички парламентарно показани партии.

Повече от час продължи срещата в зала " Запад " на Народното събрание, като в нея се явиха представители на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ". Единствено отсъстваха представители на парламентарната група на " Възраждане ". 

Още при започване на срещата претендентът за министър председател на " Продължаваме промяната " акад. Николай Денков се обърна към представителите на парламентарните групи с молба да бъде воден градивен диалог, като не се слагат червени линии, а да се намерения към какво могат да се обединят политическите сили. Той очерта и целите, измежду които са влизане в еврозоната, Шенген, гласуването за законите по отношение на асимилиране на средствата по Плана за възобновяване и резистентност и правосъдната промяна.

" Приемам вашето наличие като знак, че сме подготвени всички да влезем в един градивен диалог, с който да осмислим и съществуването на Народно събрание ", заяви акад. Николай Денков.

Всички представители в залата се сплотиха към високите качества на акад. Николай Денков, все пак обаче ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС съобщи, че тази среща е безпределно закъсняла.

" Считаме, че този диалог е надълбоко просрочен, диалог, в който се търси поддръжка с втория мандат за държавно управление, откакто са изгорени доста мостове ", сподели Десислава Атанасова и напусна залата.

Подобно поведение проявиха и от Движение за права и свободи, откакто се пробваха да предизвикат представителите на " Продължаваме промяната ", като върнаха в диалога събитията по отношение на двойното поданство на Кирил Петков и решението на Конституционния съд, а също по този начин желаеха и оценка за работата на Бойко Рашков като вътрешен министър и за обстоятелството, че техни представители са били репресирани по един или различен метод преди изборите.

" Дайте да подкрепяте политики, пък въпреки това, ние да сме си в правото да ви предложим кабинет ", уточни Мустафа Карадайъ.

От " Български напредък " се съгласиха, че срещата е закъсняла, само че все пак те са подготвени да седнат на масата за договаряния и имат какво да споделят.

" Съгласен съм до известна степен, че диалогът е просрочен, само че въпреки и късно е значимо, че този диалог стартира ", акцентира Стефан Янев.

От Българска социалистическа партия се съгласиха с всички обществени предпоставки, които се оферират в пакета на " Продължаваме промяната ", само че подсетиха, че липсва точката по отношение на връщането на хартиената бюлетина.

От Демократична България напълно ясно са подготвени да седнат на масата на договарянията, само че желаеха съставянето на политическа декларация, в която ясно да се уточняват всички точки, с цел да може политическите обединения да носят отговорност. 

" Ние виждаме първо доста ясна поръчка за разговор и то на доста по-ранен стадий, в сравнение с беше стартиран с първия мандат ", означи Христо Иванов.

" Това в действителност е положително начало да се покаже по какъв начин стартира разговорът и би било в действителност доста хубаво, в случай че това се беше случило по-рано, само че по-добре е да се случи в този момент, в сравнение с в никакъв случай ", безапелационен е Кирил Петков.

Въпреки че ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи напуснаха пленарната зала, акад. Николай Денков се обърна още един път към тях с това, че макар дейностите им, те са отворени за диалози. До момента в актуалната ни история нито един втори мандат не е съумял да осъществя кабинет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР