Старши вирусологът в Световната здравна организация д-р Никси Гумеде-Моелеци обяви,

...
Старши вирусологът в Световната здравна организация д-р Никси Гумеде-Моелеци обяви,
Коментари Харесай

СЗО: Краят на пандемията може да се отложи от новия подвариант на Омикрон

Старши вирусологът в Световната здравна организация доктор Никси Гумеде-Моелеци разгласи, че в няколко страни в Африка е открит подвариант на Омикрон, който доста мъчно се открива със съществуващите проби. В СЗО са обезпокоени от този факт, тъй като вариантът ще затрудни работата на лабораториите. Там не всеки път ще могат да разпознаят подварианта, тъй като при него постоянно липсват избрани критерии, присъщи за истинския Омикрон, заяви РИА Новости.

" Новият подвид с кодовото име BA.2 е разпознат в пет страни на континента: Ботсуана, Кения, Малави, Сенегал и Южна Африка. Ние сме извънредно загрижени за това ", показва доктор Никси Гумеде-Моелеци. Тя прецизира, че наличните PCR проби " не виждат " новата разновидност като Омикрон, по отношение на което СЗО си сътрудничи с няколко международни лаборатории, написа 24здраве.

ВА.2 е регистриран и при няколко души в шведския град Упсала. Според представителя на лабораторията Матс Мартинел може да има повече случаи на зараза с този тип, защото новият подвариант изисква по-задълбочено секвениране и при някои инфектирани може да не е открит. Засега специалистите на СЗО не могат да кажат и какъв брой е патологичен.

Какво е известно за новия подвариант ВA.2:

Вариантът Омикрон има няколко подвида: BA.1, BA.1.1, BA.2 и BA.3. Мутацията BA.2 получи прякора Стелт (от британски stealth - " незабележим ", " прикрит " ) заради невъзможността да се открие благодарение на някои процеси на секвениране (определяне на последователността на аминокиселините в протеините и нуклеотидите в нуклеиновите киселини). Той е най-добре изследван от учени в Дания, където подвидът BA.2 беше открит по-рано тази година и бързо се трансформира в преобладаващ вид на ковид.

Според експертите от Серумния институт в Дания BA.2 е по-заразен от истинския Омикрон - BA.1, с 10%. Тоест при него рискът инфектирани хора да заразят членовете на своето семейство е 39 против 29%. Също по този начин е по-вероятно да заразява имунизирани и реваксинирани в съпоставяне със своя предходник. Авторите на проучването оповестяват, че BA.2 има свойството да заобикаля имунитета, което в допълнение понижава защитния резултат на имунизацията. В същото време датските учени не са открили, че Стелт е по-опасен от истинския Омикрон, само че заключенията към момента не са дефинитивни.

Според в. " Експрес " новият подвид е разпознат допълнително от 40 страни, в това число Индия, елементи от Европа, Южна Африка, Австралия и Съединени американски щати.

Ръководителят на " Роспотребнадзор " Анна Попова заяви на съвещание на координационния съвет, че ВA.2 е достигнал и до Русия, до момента в който подвариантът BA.3 не е разпознат на територията на федерацията. Според експерта по инфекциозни заболявания доктор Евгений Тимаков Омикрон и изключително новият му подвариант BA.2 ще заразят съвсем 90% от популацията на Русия и на другите страни.

В изявление за " Говорит Москва " той напомни, че пациентите с високо равнище на антитела ще прекарат инфекцията с новия подвариант в лека форма. Д-р Тимаков означи също, че доста хора може и да не схванат, че са инфектирани с Омикрон или неговия подвариант, защото признаците при тях са сходни на ТОРС (тежък изострен респираторен синдром) и ги объркват с тези на грипа.

Служители на СЗО обявиха, че инфекцията при Стелт протича толкоз леко, колкото и при Омикрон.

В. " Експрес ", базирайки се на Здравната работа и Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, отбелязва, че Стелт по предварителни данни има признаци, близки до истинската версия на Омикрон. Според обявата главните признаци на BA.2 са висока температура, продължителна кашлица, загуба или смяна в обонянието и усета. Авторите на обявата обаче прецизират, че признаците, присъщи за този подвариант на Омикрон, занапред ще се обясняват. BA.2 стартира да измества Омикрон, оповестява уралският академик доктор Сергей Токарев. Експертът показва, че BA.2 има съществени разлики в шиповия протеин и в скоростта на разпространяване.

" Това е съществено доказателство, че пандемията евентуално няма да завърши единствено с един южноафрикански вид - предвижда той. - Oмикрон несъмнено няма да е последният, тъй като даже за толкоз малко време към този момент съумя да се раздели на подварианти. "

Д-р Токарев подчертва още, че BA2 към този момент измества Омикрон в Дания, демонстрира по-голяма интензивност във Англия, Швеция и Израел. Имунологът доктор Николай Крючков счита, че развиването на Oмикрон по някаква причина е " кривнало " настрана и това се дължи на обстоятелството, че е вирус мутант, който в продължение на няколко месеца се е доразвивал в тялото на животно или човек, измъчен от имунна непълнота.

Според специалиста, макар че Омикрон " избутва " Делта, това не значи, че индийският вид няма да се появи още веднъж.

" Делта, или B.1.617.2, не е на дневен ред, само че се счита, че остатъчно количество вируси може да циркулира някъде. Тоест разновидността ще се скрие, след което ще даде супермутация. Следващият потомък на Делта може да е някакъв латерален тип ", доктор споделя Крючков.

Колко дълго живее Oмикрон на разнообразни повърхности?

Японски учени са открили, че Омикрон може да остане по-дълго от другите версии на ковид върху пластмасови повърхности и човешка кожа, оповестява Ройтерс.

Експерти от Медицинския институт в Киото показват, че Oмикрон е с висока дарба да остава инфектиран. Това е довело до изместването на Делта и превръщането му преобладаващ вид в света.

По време на проучването те са разкрили, че върху пластмасови повърхности Oмикрон живее по-дълго от другите разновидности на вируса. Средното време на преживяемост на вируса е: изходният вариант - 56 часа; Алфа - 191,3 часа; Бета - 156,6 часа; Гама - 59,3 часа; Делта - 114 часа; Омикрон - 193,5 часа. Освен това върху кожата междинното време на оцеляване на вируса е: 8,6 часа - истинската версия; 19,6 часа - Алфа; 19,1 часа - Бета; 11 часа - Гама; 16,8 часа - Омикрон.

На кожата всички разновидности се унищожават изцяло след 15 секунди излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. Ето за какво учените предлагат те да се употребяват и да се поддържа строга хигиена на ръцете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР