Старозагорският зоопарк се сдоби с нов обитател, съобщиха от зоологическата

...
Старозагорският зоопарк се сдоби с нов обитател, съобщиха от зоологическата
Коментари Харесай

Втори щраус в зоопарка на Стара Загора след спасителна акция

Старозагорският зоопарк се снабди с нов жител, оповестиха от зоологическата градина в града на липите.
След избавителна акция в микроязовир край село Момино село, община Раковски, седемгодишният щраус Иван към този момент споделя клетка с ламите. Той бе изваден от водоема.

Бурята съборила клони и дървета, които разрушили заграждението, в което птицата била отглеждана. Озовала се на независимост, подплашена от мълниите и бурята, мощно дезориентирана, тя попаднала в близкия водоем. Въпреки напъните щраусът не съумял да излезе на личен ход и се наложила избавителна интервенция за живота му.

Щраусът прокиснал близо 24 часа в студените води. Въпреки жегите бил с хипотермия, описа шефът на зоопарка доцент доктор Радослав Михайлов, който организира избавителната акция дружно със притежателя на екзотичното животно.

Земеделецът Рангел Матански решил да подари животното на старозагорския зоопарк през септември, само че разигралите се събития го принудили да стори това по-рано. Никой не се решил да помогне на близо 100-килограмовата птицата, по тази причина се наложило да пристигна екип от Стара Загора.

Щраусът бил на края на силите си. Неговите спасители бързали да го извадят от водите. Сега едрата птица се усеща чудесно измежду останалите жители на зоопарка, твърди доктор Михайлов. След като се приспособява към изискванията, ще бъде изработен опит да показа клетката на другия мъжки щраус - 14-годишният Питър.

В старозагорската зоологическа градина сега живеят над 400 животни. Тя е една от най-красивите в страната, ситуирана в естствена среда, в живописна околност на старозагорския парк " М.М. Кусев ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР