Старецът на телефона“ с участието на обичаните родни актьори Стефан

...
Старецът на телефона“ с участието на обичаните родни актьори Стефан
Коментари Харесай

Орлин Менкаджиев с престижнa селекция в САЩ

„ Старецът на телефона “ с присъединяване на обичаните родни артисти Стефан Мавродиев и Жорета Николова е в формалната селекция за късометражни филми в 11-то издание на Chelsea Film Festival, който е под номер 5 в влиятелната ранглиста на Топ 10 кинофестивали в Северна Америка.

 

Фестивалът ще се организира обичайно в Ню Йорк, в интервала 12-15 октомври 2023г. По правилник там ще се организира и международната премиера на кино лентата, който ще се състезава с определени от целия свят ленти. Сценарист на кино лентата е Виктор Пасков, оператор братът близнак на Орлин -  Веселин Менкаджиев, монтажист е  Миглена Маринова, тон на терен и композитор - Цветослав Тошев, а художник е Теодора Стоилова.

 

Филмът „ Старецът на телефона “ бе отличен и с огромния приз на Фондация „ Стоян Камбарев “ - НАГРАДА ЗА КИНО 355 през предходната 2022-ра година. 5-минутната лента, донесе на Орлин Менкаджиев красивата статуетка и 10 000 лева за идната му режисьорска работа, откакто завоюва вота на публиката на предпремиерната прожекция по време на Наградите за Полет в Изкуството „ Стоян Камбарев “. Холивудската звезда и продуцент Гари Стреч прекоси целия свят, с цел да връчи влиятелната статуетка. Това бе и първият му мотив да пристигна в България, по покана на Деси Тенекеджиева, която е продуцент на този и на всички останали филми от състезанието НАГРАДА ЗА КИНО 355.

 

Ето какво показа Орлин Менкаджиев: „ Не съм сигурен по какъв начин стартира всичко. Помня единствено какъв брой доста желаех да напиша нещо ново, след което и да направя филм. Тогава попаднах на състезанието за кино на Фондация “Стоян Камбарев ”, в който изискване беше филмът да е с непредвиден край и взех решение, че по-добра опция няма да получа в реализирането на собствен план. Със сценариста Виктор Пасков разписахме към пет разнообразни истории, с цел да се спрем най-после на нашия „ дъртак “. Това е история за един уединен човек, който е останал да живее в спомените за жена си. История за едно цвете, което обичаната му е оставила, с цел да се грижи за него. Това не е филм за лудостта, а по - тъкмо за щастието, което той продължава да съхранява във въображаемите диалози по телефона. Беше голямо наслаждение да работя със Стефан Мавродиев и не мисля, че мога да опиша какъв брой вдъхновяващо беше за мен като режисьор да споделя този креативен развой с подобен извънреден актьор като него. Прекрасна е и Жорета Николова, която пресъздаде и вдъхна живот единствено посредством гласа си на персонажа на дамата. Благодаря на целия ми екип и за опцията да работим дружно с продуцента Деси Тенекеджиева, компанията й Народоосвободителна въстаническа армия филм и Фондация “Стоян Камбарев ”, поради които всичко това съумя да се реализира, както и за цялата поддръжка, която ни предоставиха по време на процеса! “

 

24-годишният Орлин Менкаджиев тази година ще се дипломира в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Снимал е разнообразни кино етюди, музикални клипове и реклами. Режисирал е три късометражни кино лентата. Документалният „ Жрици “ и игралният „ Игра “, който има деен фестивален живот, а предходната година завоюва и Наградата за най-хубав пай филм на 26-тия „ София филм фест “.

 

В момента Орлин приключва третия си филм „ ЛАЗАР “. Именно това е планът, който надареният режисьор избра, да бъде подсилен финансово с паричната премия от кино състезанието на Фондация „ Стоян Камбарев “. В основните функции са Рая Пеева, Йордан Ръсин и откритието на Орлин - чудният 7-годишен Филип Ангелов. Оператор още веднъж е Веселин Менкаджиев. Продуценти са Деси Тенекеджиева с Народоосвободителна въстаническа армия Филм и, несъмнено, НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, защото това е дипломният филм на Орлин.

 

Късометражната лента споделя историята на двама родители, които се сбогуват със сина си, чрез VR-технологията. В продължение на времето те се привързват от ден на ден във виртуалната действителност и за тях става невероятно да се отделят от нея. Филмът няма за цел да покаже софтуерния прогрес и безкрайните му благоприятни условия, а да разкрие една естествена човешка драма за любовта, обсесията и неспособността на индивида да разграничи кое е действително и кое не.

 



 

Орлин Менкаджиев

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР