Стареенето на кожата е резултат от протичането на множество вътрешни

...
Стареенето на кожата е резултат от протичането на множество вътрешни
Коментари Харесай

Как слънчевата светлина предизвиква стареене на кожата?

Стареенето на кожата е резултат от протичането на голям брой вътрешни и външни процеси. Промените, зараждащи вследствие на генетичните заложби - вътрешно, хронологично стареене, се припокриват с деянията на стареене, провокирани от изискванията на околната среда - външно стареене. Най-вредният външен фактор за здравето на кожата, е ултравиолетовото - UV лъчение. Последното се състои от три съставния елемент: UVA лъчи - с дължина на вълната λ = 320−400 nm, UVB лъчи - λ = 280−320 nm и UVC лъчи - λ = 100−280 nm. UVC лъчите, за разлика от UVA и UVB, се всмукват съвсем изцяло от озоновия пласт. UVA и UVB лъчите доближават до земната повърхнина в задоволителни количества, с цел да могат да провокират увреждане на структурите на кожата.

Въпреки това, негативното влияние на слънчевата светлина се следи и при излагане на кожата на инфрачервено излъчване - IR, с дължина на вълната λ = 760 nm−1 mm. Тези лъчи проникват в по-дълбоките пластове на кожата, в сравнение с останалото оптично излъчване. Установено е, че даже 17% от падащата инфрачервена светлина може непосредствено да проникне в подкожната тъкан. Инфрачервените лъчи се всмукват от тъканните хромофори, каквато е водата, която е естествена част от структурата на кожата. Там те се трансформират в топлота, с което се обезпечава загряване на подкожните тъкани. След това топлината се трансферира в по-дълбоките пластове и може да провокира изгаряния на кожата и роговицата.

Какви повреди настъпват в кожата под деяние на УВ лъчите?

Кожата е значима част от вродената имунна система и тя притежава различни молекулярни механизми, които я предпазват от нездравословните въздействия при излагане на UV лъчи. Първата от тях е слоестата конструкция на епидермиса, която обезпечава първата линия на отбрана против нездравословни външни сътрудници. Освен това, кожата съдържа и имунни кафези, каквито са Лангерхансовите кафези и Т-лимфоцитите. Друга линия на отбрана на кожата са меланоцитите. Меланинът, пигмент, синтезиран от тези кафези, попречва проникването на UV радиация в слевете на епидермиса, като я всмуква. Освен това, за поддържане на хомеостазата, UV-индуцираното увреждане на ДНК.

Ултравиолитевите лъчи усилват риска от дълготрайни увреждания на кожата, каквито са фотостареенето, фотоимуносупресията и фотоканцерогенезата. UVA лъчите имат негативен резултат върху епидермалните кератиноцити и дермалните фибробласти и провокират дълготрайни промени. От друга страна, измененията, които настъпват под деяние на UVB лъчите, са забележими основно в епидермиса, само че доближават и до горната част на дермата. Вредните резултати от излагането на ултравиолетови лъчи включват основно слънчево изгаряне, фотодерматози, хиперпигментация, фотостареене на кожата, поява на предракови лезии и развиване на рак, написа puls.

Стареещите кафези секретират голям брой посредници - цитокини, хемокини, растежни фактори и матрични металопротеинази. Образуването на премутагенни фотопродукти зависи от типа и количеството УВ лъчи. Увреждането на ДНК е едно от най-сериозните последици от несъразмерното излагане на кожата на ултравиолетови лъчи и е директно обвързвано с туморните процеси в кожата и фотостареенето. Излагането на UVA лъчи предизвиква непосредствено увреждане на кожните кафези посредством възпалителна реакция и косвено посредством предизвикателство на оксидативен стрес. При излагане на UVB лъчи в кератиноцитите също се провокира инфекциозен отговор.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР