Старчески домове, дом за възрастни хора от резидентен тип и

...
Старчески домове, дом за възрастни хора от резидентен тип и
Коментари Харесай

Каква е разликата между старчески дом, дом за възрастни хора от резидентен тип и хоспис?

Старчески домове, дом за възрастни хора от резидентен вид и приют съставляват институции или места за настаняване, предоставящи грижа за възрастни хора, само че различаващи се по своите цели, тип грижа и други съответни характерности.

 

Старчески дом:

Целта на старческия дом е да предложи съществени улеснения и да покрие базовите потребности на възрастни хора. Той дава настаняване на възрастни хора, които значително могат да се грижат за себе си, релативно независими са, нямат съществени здравословни проблеми и в множеството случаи не са лежащо заболели.

От финансова позиция, те са по-достъпни спрямо домовете за възрастни хора от резидентен вид и приютите, само че нормално не оферират тясно профилирано здравно обслужване.

Старческите домове в България са институции, предопределени за даване на грижа и обслужване на възрастни хора, които не могат да се грижат изцяло за себе си в домашни условия.

Общи характерности на старческите домове в България:

Битови условия. Настаняването става в независими или споделени стаи, според от желанията и финансовите благоприятни условия.

Хранене. В тези домове храненето е обезпечено, като постоянно те оферират здравословна и диетична кухня.

Медицински грижи. Старческите домове разполагат с медицински личен състав, който следи за здравословното положение на старите хора. Като фокуса са както физическите, по този начин и прочувствените и обществените потребности на жителите.

Социални действия и ангажираност. Това се отнася по-скоро за частните домове за остарели хора. Старческите домове се стремят да обезпечат обществена интензивност и присъединяване на възрастните хора в ежедневни действия - общи занимания, културни събития, проведени мероприятия и други форми на обществена интеракция, подпомагащи психическото и менталното здраве.

Финансиране: Старческите домове могат да бъдат финансирани отчасти от страната, неправителствени организации или да работят като частни институции, където жителите заплащат такси за предоставените услуги.

За обслужването в старческите домове страната има редица регулации и нормативи, които подсигуряват минимални стандарти за грижа и условия на престояване. Тези стандарти са ориентирани към даване на сигурна и качествена грижа за възрастните хора.

Условията в старческите домове обаче зависят от съответното заведение и типа на услугата, в която е профилирано. Затова преди взимане на решение за настаняване, е целесъобразно да се организира изследване на изискванията и предоставяните услуги в съответния.

 

Домове за възрастни хора от резидентен вид:

Домовете за възрастни хора от резидентен вид оферират благоприятни условия за дълготрайно или краткотрайно престояване на възрастните хора, които се нуждаят от по-специализирана или могат да си разрешат по-добри условия на живот, обществено дейни са, желаят да живеят в общественост, в която да намерят психо-емоционална поддръжка.Тези домове нормално са си сложили за цел не просто да подкрепят възрастните хора в ежедневните действия, само че и да подсигуряват оптимално равнище на комфорт и сигурност, условия и среда за живот.

За задачата те дават 24 часово профилирано здравно наблюдаване, разнообразни типове лечебни и други услуги, които са персонализирани според от потребностите на резидентите.На непрекъснато разположение е медицински личен състав от лекари, медицински сестри и санитари за надзор на здравословното положение, ръководство на болесттите и сигурност, която мъчно може да се даде в домашни условия.

Те обезпечават по-високо равнище на услуги и обслужване в съпоставяне със общоприетите старешки домове.

Частните домове за възрастни работят по разнообразни финансови модели. Обикновено жителите заплащат такси за предоставяните услуги, като цената зависи от равнището на грижа, тип и качеството на настаняването. Ценителогично са по-високи и могат да варират според от типа на услугите и удобствата, както и от тясната специализация на дома,насочена към съответни здравословни положения, в случай че има такава.

Частните домове за възрастни нормално дават жилищни условия, близки до домашните. Те са удобно и съвременно обзаведени и настаняването може да бъде в споделени или независими стаи и жилища.

Предоставя се хранене, съобразено с желанията и хранителния режим, съгласуван с диетите и здравословното положение на резидентите.

Частните домове за възрастни оферират обществени интензивности и занимания, с цел да се обезпечи на резидентите поддържане на деен и здравословен метод на живот и обществена интеракция.

В този вид домове фамилиите са сътрудници и интензивно вземат участие в процеса на взимане на решения и ръководство на грижите за възрастните хора.

Както и старческите домове, частните домове за възрастни от резидентен вид са регулаторно и нормативно контролирани, с цел да бъдат обезпечени минимални стандарти за грижа и условия на престояване.

 

Преди да изберете съответен частен дом за възрастни хора от резидентен вид, е значимо да проведете изследване и да се информирате, дали предлаганите услуги дават отговор на потребностите и желанията на вашия родственик или непосредствен.

 

Хоспис:

Целта на приютите е да дават профилирана здравна грижа за пациенти в терминални стадии на болесттите им, ориентирана към облекчение на страданието и поддържане на качеството на живот.

Хосписната грижа може да бъде предоставена в домашна среда, профилирани центрове или като част от болнични отдели, като фокусът е облекчение на болката, подкрепяне на физическото и прочувственото положение на пациентите и поддръжка за фамилиите им. Може да се каже, че тези институции ползват мощно индивидуализиран и персонализиран метод.

Те специализират в палиативна грижа и дават поддръжка за тези, които се намират в последните етапи на терминални заболявания.Палиативната грижа е профилиран тип грижа, фокусиран върху подобряването на качеството на живот на хората, страдащи от тежки хронични заболявания или терминални болести.

Добре е да се знае, че палиативната грижа не е лимитирана единствено до лекарско лекуване. Тя включва сложен метод, който обгръща физическите, прочувствени, обществени и психологични потребности на пациентите и техните фамилии. Специалисти по логика на психиката, обществени служащи и консултанти по духовно развиване работят взаимно, с цел да оказват помощ в оправянето с прочувствените и обществените провокации.

Общи характерности на приютите в България:

Хосписите се концентрират върху даването на палиативна грижа, която има за цел облекчение на страданията,контролиране на болката и другите признаци и поддържане на качеството на живот на пациентите с терминални заболявания.

Хосписната грижа включва екип от експерти - лекари, медицински сестри, психолози, обществени служащи, духовни консултанти и други. Този екип работи взаимно, с цел да отговори на физическите, прочувствени, обществени и духовни потребности на пациентите.

Целта на хосписната грижа е да обезпечи на пациентите допустимо най-достоен живота, хуманно отношение и почитание към личността.

Хосписите отделят внимание на фамилиите на пациентите, предоставяйки им прочувствена поддръжка и помощ при оправянето с сложните житейски обстановки.

Хосписите в България могат да бъдат част от здравната система,всътрудничество с публичните здравни институции или да се финансират посредством дарения, щедрост и частни начинания. Такъв модел на финансиране и ръководство е присъщ за голям брой приюти по света.През годините са се полагали старания за развиване на палиативна и хосписна грижа в България, и има организации и начинания, които работят интензивно в тази тенденция.

Дейността на приютите също е обект на характерни регулации и нормативи, които подсигуряват качеството и стандартите на грижата, предоставяна от тези институции.

Изборът на подобаваща форма на грижа за възрастните хора зависи от доста фактори – здравословно положение на лицето, желанията и желанията му, опциите на фамилията и професионалната оценка на здравните експерти. Целта е да се обезпечи най-адекватната грижа в сходство със характерните потребности и условия на всяка обстановка и да се предложи най-хубавото за всеки пациент.

В някои случаи композиция от разнообразни типове грижа може да бъде подобаваща за покриване на потребностите на възрастните хора, изключително когато здравословното им положение се трансформира с времето. Консултирането със здравни експерти може да помогне за вземането на вярно и осведомено решение по отношение на подобаващия тип грижа за всеки съответен случай.

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР