Старата столица може да се похвали с няколко чуждестранни инвеститора,

...
Старата столица може да се похвали с няколко чуждестранни инвеститора,
Коментари Харесай

От Търново за света

Старата столица може да се похвали с няколко задгранични вложителя, няколко български и няколко търновски компании, които се занимават с експорт на услуги - най-често в областта на софтуера

© Цветелина Белутова Велико Търново се развива в доста посоки, само че множеството от тях са предстоящи - градът подготвя към туризъм, а оттова и към хотелиерство и културни начинания. Има обаче и браншове, които са по-скоро изненада, освен това добре пристигнала, като аутсорсинг промишлеността, която постепенно, само че несъмнено се развива в града. За момента остарялата столица може да се похвали с няколко задгранични вложителя, няколко български (като пионера " АИИ дейта процесинг " ) и няколко търновски компании, които се занимават с експорт на услуги - най-често в областта на софтуера.
За всичко това, несъмнено, има причина. Съоснованата от българин, само че въпреки всичко основана в Съединени американски щати, MentorMate се насочва към града и развива своя офис там към този момент седем години. Обяснението за какво една компания от подобен сан, разработваща софтуерни приложения за клиенти от целия свят и която има потребност най-вече от разработчици с огромен опит, се е насочила към Велико Търново, се оказва житейско. " Велико Търново е прелестен град, осигуряващ положително качество на живот. Това притегля хора, които към този момент са натрупали доста опит в София или чужбина и които търсят повече комфорт за себе си и фамилиите си ", споделят от компанията.

Компанията има офис в Търново от началото на 2012 година, като съгласно отговора на запитването на " Капитал " в нея работят " малко над 40 висококвалифицирани експерти ". " Хора от офиса в Търново работят във всички по-големи планове на MentorMate в промишлености като опазване на здравето, обучение, финанси, търговия, начин на живот ", споделят още от компанията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дългогодишните посетители на Велико Търново

MentorMate не е уединен образец. В града звено е базирала и ирландската Taxback International, която се занимава с помощ за компании да възстановят налозите си, както и в областта на финансови услуги и парични преводи. По света Taxback има към 1400 чиновници, разпределени в 22 страни. От тях 150 са във Велико Търново. Всъщност Търново следва наклонността от различен български град - Варна, където компанията отваря офис още през 2001 година, където има още 800 души.

" Taxback е с дългогодишно наличие в района. Той е привлекателно място за старт на кариерата на младежи ", разяснява пред " Капитал " Иймън Клун, шеф интервенции на цялата компания. Офисът в Търново отваря през 2012 година, откакто по думите на Клун бизнесът на компанията се разраства доста. " Когато взехме решение да отворим идващия ни офис в България, Велико Търново беше натурален избор. Градът има стратегическо местонахождение и голям брой просветителни институции ", споделя още Клун.

В офиса на Taxback във Велико Търново работят 150 души, като компанията непрекъснато търси нови чиновници

Фотограф: Цветелина Белутова
Общо 150-те чиновници на Taxback във Велико Търново работят в отделите на компанията за обработка на документи, продажби, финансови и данъчни съвещания, маркетинг и интернационалните заплащания. Голямото разгръщане се случва през последните три години, когато компанията прибавя към 100 души в екипа си и към момента работи по назначение на нови хора. При обиколката на офиса на компанията от екипа на " Капитал " от Taxback демонстрират местата, където би трябвало да бъдат добавени близо 50 работни места в идната година. Самият офис на компанията в града е нов и се употребява от 2018 година

Според Клун най-голямото преимущество за бизнеса в града е съществуването на университети, които оферират обучение в разнородни сфери - непознати езици, стопанска система, информатика и други. " Не можем да пренебрегнем и обстоятелството, че във Велико Търново е по-лесно и по-евтино да се наеме огромно офис пространство спрямо по-големите градове като София и Варна ", споделя още той.

Друга компания, която следва оста Варна - Велико Търново, е Fantastic Services - съоснованата от българина Антон Скарлатов и датчанина Рун Совндал компания за онлайн поръчка на услуги като разчистване и други, която обаче работи главно в Лондон. В момента компанията има 50 чиновници в града по отношение на над 400 във Варна. Те са разпределени в три бранша - продажби, обслужване и оптимизация.

" Това, което дефинира избора ни за разкриване на офис във Велико Търново, е опцията да си партнираме с Великотърновския университет, привличайки студенти с капацитет, предпочитание за развиване и чудесно притежаване на британски език ", споделят пред " Капитал " от Fantastic Services.

И наложителните проблеми

Разбира се, всички компании имат и елементарно предвидими проблеми. Първият от тях е най-очевиден - мащабът. Велико Търново е относително дребен град и той няма по какъв начин да не страда от казуса, който имат и по-големи аутсорсинг центрове като София и Варна - неналичието на фрагменти. Иймън Клун споделя, че с изключение на в неналичието на задоволително квалифицирани фрагменти казусът се показва и в приключването на експерти към по-големите градове и чужбина. " Едно от огромните провокации за нас е намирането на точни език, метод и фактори, които да стимулират чиновниците, родени след средата на 90-те (поколението Z), която е главната работна мощ в аутсорсинг бранша сега ", споделя той.

От MentorMate споделят, че компанията се оправя добре с намирането на фрагменти по отношение на мащабите на града, тъй като се насочва както към по-опитни, по този начин и към по-начинаещи претенденти за работа. " Проблем обаче остава, че занапред прохождащите софтуерни инженери постоянно избират да опитат сили на по-висококонкурентен трудов пазар като този в София, където имат по-големи шансове да намерят шеф и да започват кариерното си развиване ", споделят още от компанията.

Друг проблем, който се среща освен във Велико Търново, само че е фактор за фирмите там, е разривът сред образованието и потребностите на бизнеса. Според Иймън Клун да вземем за пример образованието е мощно теоретично и едва обвързвано с това, което търсят работодателите. " Ако би трябвало да обобщим обстановката накратко, самоуверено мога да заявя, че скоростта, с която бизнесът и просветителният бранш се движат, се разграничава доста ", споделя той.

Това обаче са проблеми, от които се оплакват и всички останали аутсорсинг и IT компании в България - и освен. Включването на Велико Търново в тази наклонност е разумно, а в някаква степен даже и оптимистично - тъй като демонстрира, че градът е част от по-големите процеси в страната в най-позитивно изглеждащия бранш в последното десетилетие. А в него негативите съществено отстъпват на позитивите. Аутсорсингът непосредствено от Търново

Освен с външни вложители градът може да се похвали и с няколко напълно търновски компании, които работят в областта на експорт на IT услуги, като " Клауей ", " Ивелико " и " Селтис ". " Клауей " работи в областта на създаването на персонализирани облачни решения съгласно условията на клиентите, " Ивелико " е с съществена активност интеграция на система за ръководство на уеб наличие, а Celtis създава осведомителни системи. Към тях може да се добави и " Уебкод ", която създава и поддържа уеб страници за външни клиенти. Всички компании са част от новосъздаденото обединяване на компании " IT клъстер Велико Търново ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР