Старата плоча не е счупена, а е поставена нова и

...
Старата плоча не е счупена, а е поставена нова и
Коментари Харесай

Македонски митрополит: От доста време сме подложени на провокации и натиск от българските политици

Старата плоча не е счупена, а е сложена нова и зад това деяние стоят всички поданици на село Клепач. Те са желали да изпратят обръщение, че не са съгласни с подправянето на историята от страна на България. Това съобщи за Преспанско-пелагонийския митрополит Петър, в чиято епархия попада църквата „ Св. Архангел Михаил” в село Клепач. България връчи протестна нота на Северна Македония поради замяна на български монумент.

Владиката Петър съобщи още, че е научил от медиите, че в двора на църквата имало някакъв проблем. " Да, войводата Велко Скочивирчето или Скочивирски и осемте негови четници са починали в пердах с турската армия през 1904 година, само че те не са се борили за обединяването на Македония с България, както е пишело на паметника, а за независима Македония. Паметникът е подложен в интервала сред 1914 – 1918 година по време на Първата международна война, когато България е написала за „ присъединението на Македония към България”. Но всички селяни от Клепач са решили единомислещо да сменят плочата и да сменят тази част от наличието, а надписът да бъде на македонски език, тъй като измежду починалите има и техни директни родственици ", сподели той.

Установено е, че паметникът, повдигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, е сменен. Констатирано е, че истинският надпис на литературен български език е сменен, отстранени са цели елементи от достоверния текст и са изменени и някои от имената на починалите четници.

Българската страна настоя способените управляващи на районен съд Македония да създадат нужното за издирването и възобновяване на истинския монумент. Тя обърна внимание, че подмяната на исторически артефакти съставлява акт на заличаване на достоверния тип на културно-историческо завещание и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна угриженост, в това число в подтекста на нуждата от прецизно осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

Владиката Петър акцентира, че съгласно конституцията църквата е отделена от страната и светската власт няма право да се намесва в църковните каузи, както и противоположното. „ От много време сме подложени на провокации и напън от страна на българските политици, изключително консулите. Откакто споделих на двама от тях, че не желая да идват при мен, нито аз да вървя при тях да се виждаме, започнаха да ни атакуват, да вземем за пример към смяната на иконата „ Св. Троица”, която е в църквата „ Св. Богородица” в Битоля до митрополията. Тя беше сложена неканонично и ние взехме решение да сложим нова, а те се пробваха да ни попречат да го направим”, твърди духовникът, представен от уеб страницата „ Република.мк”.

Според него, задачата на българските политици е да показват църквата като своя и да потвърдят, че това население е българско, което няма връзка с действителността. „ Целта на такива провокации и напън е да се покаже, че не сме имали черква до 1958 година, когато е оповестена независима МПЦ, а оттова и че не е съществувала македонска нация”, сподели владиката Петър.

Той акцентира, че през последните 20-ина години нямат никакви разногласия или недоразумение с БПЦ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР