Стара Загора. За четвърта поредна година гражданите на Стара Загора

...
Стара Загора. За четвърта поредна година гражданите на Стара Загора
Коментари Харесай

Близо 180 кг опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара Загора

Стара Загора. За четвърта поредна година жителите на Стара Загора демонстрираха висока интензивност и отговорно отношение по време на извършената есенна акция за събиране на рискови боклуци от семействата. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
На 15 и 16 ноември 2021 год. в мобилен сборен пункт, ситуиран поредно в парк „ Зелен чеп “ и парк „ Артилерийски “ на гр. Стара Загора бяха предадени близо 180 кг. рискови битови боклуци - останки от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини и основи, пестициди с изминал период на валидност и живачни термометри. За поредна година медикаментите с изминал период на валидност бяха измежду рисковите отпадъците, които най-често жителите предаваха за неутрализиране.
Кампанията беше извършена при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, свързани с попречване разпространяването на Коронавирус – 19.
Системата за разделно събиране на рискови боклуци от семействата ще продължи да действа и през идващите години. Мобилни събирателни пунктове ще се провеждат два пъти годишно /пролет и есен/ с дълготрайност минимум от два дни през всеки интервал. Датите и мястото за разполагане на мобилните събирателни пунктове се дефинират в период до 31 януари на съответната година.

Извън интервалите на осъществяване на акциите с мобилни събирателни пунктове, жителите могат да предават събраните от тях рискови битови боклуци в Центъра за преработване на обект „ Регионален център за ръководство на отпадъците – Стара Загора “, в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса. В Центъра за преработване рисковите битови боклуци се съхраняват краткотрайно в профилирани контейнери, при условия гарантиращи сигурността за здравето на хората и околната среда, след което се предават на лицензирани компании за тяхното извънредно неутрализиране.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР