Стара Загора. Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и

...
Стара Загора. Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и
Коментари Харесай

Старозагорски ученици се срещнаха със своя патрон проф. Минко Балкански

Стара Загора. Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически разбори „ Проф. Минко Балкански “ в Стара Загора се срещнаха през днешния ден с патрона на своето учебно заведение. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .

Живеещият във Франция 93-годишен физик има огромен принос за развиването на българското обучение и подкрепяне на образователната система с компютри посредством доста благотворителни компании в продължение на десетки години. Той е почетен жител на Стара Загора, определен е за доктор хонорис идея на СУ „ Свети Климент Охридски “, Американския университет, Нов български университет и Тракийския университет. Завършил е Сорбоната, където едвам 28-годишен става професор, а в следствие е учител и началник на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „ Пиер и Мария Кюри “. След десетилетия емиграция, проф. Минко Балкански се завръща в България и основава в родното си село Оряховица фондация на името на татко си „ Миню Балкански “, както и Регионален център за извънкласно обучение по математика, физика и информатика, през който минават стотици възпитаници и преподаватели. Носител е на най-големия български медал „ Стара планина “.

В залата на школото пристигнаха 52 възпитаници, които се образоват в две паралелки по специалности от специалността „ Приложно програмиране “ и „ Системно програмиране “.

„ Спомням си по какъв начин изглеждахте на 15 септември м. година и се веселя, че в този момент имате опция да видите онлайн индивида, чието име носи гимназията. Създаването на учебното заведение бе огромно предизвикателство за града и страната, беше огромен проблем да стигнем до това решение. В основата на всички провокации бяха провежданите образования с Любомир Любенов, който съумява да поддържа създаване на отношение към математиката. С решение на кмета концепцията да се работи с подрастващите прерасна в концепция да се сътвори това учебно заведение. Хубаво е, че получихме финансиране и към момента с плахи стъпки вървим към основаването, и приема. Досега имаме две паралелки, тази година сме заложили също две, чакаме в новото учебно заведение да се основат изискванията, с цел да можем да привличаме и да предлагаме разнообразни форми на образование “, изясни Иванка Сотирова - зам.-кмет обучение, опазване на здравето и обществени действия.

Тя напомни, че концепцията да се именува новото просветителна конструкция на името на проф. Балкански е на Съвета на мъдреците към учебното заведение.

„ Трябваше да извървим тази дълга сага, тъй като за нас е доста значимо учебното заведение с идейния план за основаването му, има нужда от име, което да го съставлява. Учениците не са осведомени какво значи това име в интернационален мащаб и научните среди. Вие всички би трябвало да бъдете горди, че ще учите в това учебно заведение. Това име да ви води като пътеводна звезда и да стигнете до такива небеса да имате една парченце международно самопризнание в науката “, пожела Сотирова. Тя благодари и на Комисията по обучение в Общински съвет за поддръжката.

„ Аз не разбирам какво тъкмо става, само че зная, че е нещо неизмеримо. Щастлив съм да бъда с Вас както нормално се срещам с възпитаници и се веселя да приказваме, чакам въпроси и ще отговоря с най-голямо наслаждение “, сподели проф. Балкански.

Учениците му задаваха въпроси свързани с пътя му към познанието, с позитивните страни на образованието в чужбина и у нас, с опциите на индивида за непрекъснато самоусъвършенстване. От името на Фондация „ Миню Балкански “, бяха връчени девет стипендии за участници в състезанието за есе по книгите на проф. Балкански „ Устрем и воля “ и „ В отбрана на алтруизма “.

Общинският консултант Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на новото учебно заведение и събра средства за подпомагането му, подари книгата „ 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи “, с която сложи основата на библиотеката в школото. Колегата и Петър Желязков през днешния ден връчи премия на Иван Канев, възпитаник посочил най-хубав триумф и популяризирал учебното заведение.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР