Стара Загора. В Художествена галерия - Стара Загора откриват изложба

...
Стара Загора. В Художествена галерия - Стара Загора откриват изложба
Коментари Харесай

Стара Загора: Откриват изложба графика „Идеи и размисли“ в художествената галерия

Стара Загора. В Художествена изложба - Стара Загора откриват галерия модерна българска графика със заглавие „ Идеи и размишления “, която включва 40 произведения от 15 създатели. Изложбата ще бъде открита на 1 февруари 2018 година от 18:00 часа в Западната зала на галерията. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Експозицията показва имена на създатели, които се включват в общата посока на търсене посредством „ асоциативно-метафоричното “ изложение, което се постанова в българското изкуство през последните десетилетия на 20 век. Затова „ играта “ на близки по значение, само че допълващи се думи в заглавието, концентрира върху широтата на концепциите на художниците от една страна и размислите за графичното изкуство и неговите граници, от друга, разяснява шефът на галерията проф. доктор Марин Добрев.
До края на месец февруари феновете могат да се насладят на подбрани творби, основани през 80-те години на 20 век.
В изложбата са включени графики на художниците Румен Скорчев, Петър Чуклев, Любомир Йорданов, Стоян Стоянов-Течи, Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Иван Нинов, Иван Бочев, Георги Лечев, Атанас Георгиев, Злати Златев, Михаил Косев, Румен Рачев, Антон Асенов, Владимир Чукич – всички задоволително изявени и познати на старозагорската аудитория. В техните произведения можем да открием една цяла галактика от „ хрумвания и размишления “, ориентирани към индивида и неговата вътрешна природа и психика, към разбирането за света и живота, за бъдещето и духовното начало. Откриваме и редица художествени проблеми, които графиците създават, посредством линията, щриха и петното. В устрема си да преминат границите на забележимото, те основават „ нова действителност “ с нови наличие и внушения. Засягат голям брой комплицирани метафизичен и човешки тематики, пресъздават поетични моменти или запечатани случки, построяват мислени светове или основават „ нови “ форми и пространства. Чрез рисунката върху литографския камък или графичната фактура от металната плоча се навлиза в света на фантазното и нереалното. Като резултат от тази независимост, творбите им се трансформират в многопластови, наситени с фантазни облици и прочувствени положения, със символика и свободни асоциации композиции. Не инцидентно художникът Михаил Косев споделя, че за него актуалната графика „ носи в себе си обаянието на свободното мислене и ентусиазъм “.
Освен графичните произведения, които са водеща част от изложбата, друга значима част от нея са няколко пана с „ колажи “ от къси извадки от мисли, взети от изявленията и диалози с графиците Иван Нинов, Румен Скорчев, Стоимен Стилов, Злати Златев, Михаил Косев, Стоян Цанев и други, които са разпръснати измежду творбите. Чрез тези къси текстове публиката може да се допре до съкровените визии на художниците за графиката, за смисъла на творчеството или самостоятелните им пластични търсения. Желанието на уредниците е, освен да се показват физически графичните опити на художниците като творби, само че да се добави експозицията по този начин, че посетителите да могат да се допрян и посредством текста до „ вътрешния свят “ на създателите.
Куратор на изложбата е доктор Катя Тинева - Гюрковска, организатор „ Графика “ в ХГ Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР