Стара Загора. Този уикенд (28 и 29 август) курортното селище

...
Стара Загора. Този уикенд (28 и 29 август) курортното селище
Коментари Харесай

Награда на кмета на Стара Загора за детски състав ще бъде връчена за първи път на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Стара Загора. Този уикенд (28 и 29 август) курортното населено място Старозагорски бани ще се извърши с родолюбци по време на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “ 2021. Той ще събере над 4000 участници - фенове на българския обичай и просвета с рекорден брой поръчки за присъединяване. Те ще показват посредством песни и танци богатото фолклорно завещание от разнообразни краища на България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .

Именито жури ще прави оценка изпълнителите през двата фестивални дни на двете подиуми, е в състав с ръководители, надлежно доцент доктор Наталия Рашкова и доцент доктор Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките и членове:академик Крум Георгиев, учен Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. началник на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и Енчо Енчев, гл. худ. началник детско-юношески фолклорен отбор „ Загорчета “ при община Нова Загора.Плакети за принос в съхранението и развиването на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Наградата на кмета за детски състав, Награда на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските сдружения и Награда на Зонта клуб ще бъдат връчени в неделния ден.

Началото на програмата е на следващия ден в 8.30 часа, а от 11.00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е формалното разкриване на събора. В 19.00 часа на първа сцена стартира концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен отбор „ Загоре “, а от 21.00 часа феновете ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Вторият фестивален ден също ще стартира в 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат оповестени отличените участници в събора.

Съпътстващата стратегия на събора е богата и забавна. Повече от 15 детски къта, креативен ателиета и работилнички ще изкушават дребните гости на събора. В тях те ще имат опция да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да създават грънци, да оцветяват глинени съдове и други А селският двор „ Добра среща “ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и традиции, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложения и други На обичайна улица на занаятите ще се разположат занаятчии от цялата страна, които ще оферират ръчно направени предмети.

Организаторите допълват, че е обезпечен спомагателен курс на градския превоз през утрешния ден, който ще бъде с час на потегляне 22.00 часа от Старозагорски бани – център.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР