Стара Загора. С представянето на изложбата Епископската базилика и римското

...
Стара Загора. С представянето на изложбата Епископската базилика и римското
Коментари Харесай

С уникална изложба отбелязват Световния ден на туризма в Стара Загора

Стара Загора. С представянето на изложбата „ Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол “ ще бъде маркиран 27 септември- Световен ден на туризма, в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината. Официалното разкриване на експозицията ще бъде в 17.30 часа в Музея на религиите. Организатори на събитието са Община Стара Загора, Организация за ръководство на Тракийски туристически регион, Фондация „ Америка за България “ в партньорство с Община Пловдив.

Гражданите и гостите на Стара Загора ще имат опция да се срещнат с 25 фотографии и осведомителни табла, които демонстрират великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните монументи на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска паметна постройка, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, антре и открит двор с колонади, е оживяло във времето, само че съхранени в два пласта са към 2,000 кв. м. многоцветни мозайки, които трансформират базиликата в първокачествен монумент на културното завещание.
Изложбата е осъществена от Фондация „ Америка за България “ и досега е показана в 6 страни. Тя цели да подтиква както развиването на вътрешния туризъм, по този начин и съдействието за разпространение на обектите в Тракийски туристически регион.
Експозицията ще може да бъде обсъждана до 27 октомври 2021г.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР