Стара Загора посреща третото издание на Международния студентски театрален фестивал

...
Стара Загора посреща третото издание на Международния студентски театрален фестивал
Коментари Харесай

Пет дни под липите се провежда Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ 

Стара Загора посреща третото издание на Международния студентски сценичен фестивал „ Данаил Чирпански “ на 23 септември. Събитието ще продължи до 27 септември, а 3-членно интернационално жури ще прави оценка дипломните спектакли на 7-те академии от Европа. Участниците са от Словения, Испания, Италия, Ирландия, Швейцария, Англия и България. Откриването ще се състои на 23 септември (петък), пред и в Културен център „ Стара Загора ” от 19:00 ч., с същинска фиеста – улични изкуства, музика, шествие на театрални костюми и други. 

По време на фестивалните дни, спектаклите от програмата ще бъдат показани в Културен център „ Стара Загора ”, Държавен куклен спектакъл – Стара Загора и Драматичен спектакъл „ Гео Милев ”.

Както всяка година са планувани и голям брой спомагателни събития, които са ориентирани към развиването на уменията на участниците, както и към разбор на тяхната работа. Всеки член на журито ще води свое ателие или презентация, а в границите на фестивалните дни ще се организира и движенческият уъркшоп „ Въображение и придвижване в тялото на актьора “ от Яница Атанасова. Тя е режисьор и хореограф на редица сполучливи танцови спектакли и филми, и е притежател е на голям брой влиятелни оценки като премията „ Златна муза “ за най-хубав актуален танцов театър „ WръZки “. Хореографията ѝ получава самопризнание от разнообразни европейски и международни танцови надпревари като „ Open Russian Championship “, „ World Dance Masters „, “Dance Star World Dance Championship ”. 

Всички спектакли, в случай че не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лева под формата на подаяние, против което се получава покана с съответно място в салона. Дарение можете да се направи и на касата в Културен център от 23 до 27 септември, както и на касата в Държавен куклен спектакъл и държавна такса “Гео Милев ” час преди всеки театър. Всички събрани средства ще се употребяват за реализирането на МСТФ „ Данаил Чирпански ”.

Фестивалът се осъществя с поддръжката на Община Стара Загора и Министерство на културата. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ” по „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ”. Държавен куклен спектакъл – Стара Загора, Драматичен спектакъл „ Гео Милев ”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески ” застават зад фестивала.

Подкрепа за МСТФ оказват още Съюз на пивоварите, “Бяла вода ”, Загорка, Ekotex, One Vin, PREMIER studio, хотел “Форум ”, клуб Drums, пиано бар The House. 

Медийни сътрудници са Дарик Радио, Радио Стара Загора, LoveTheater.bg, . 

Кой е в журито?

Англичанинът Пол Борн е сценичен режисьор, учител и артистичен шеф на Menagerie Theatre Company в Кеймбридж. Преди това е бил артистичен шеф на Center Stage New York и шеф на The Frankfurt Playhouse. Преподавател е в Кеймбридж и в DAMU (Прага), където води курсовете надлежно Творчески процеси и Режисура и продуценство.

„ Запознах се с част от уредниците преди месеци и една от аргументите да приема да бъда жури на фестивала е, че екипът изглеждаше толкоз отдаден на това да уважи Данаил Чирпански като отличен млад актьор. А скоро ще можем да честваме работата на доста отлични млади актьори от Европа. Аз, като “стар актьор ”, имам опцията да слушам, виждам и разбирам какво интересува младежите – да бъда очевидец на тяхното въображение, любознание и човечност… аз съм късметлия! ”, споделя Пол Борн.

От Румъния идва Джанина Карбунариу – режисьор, драматург, шеф на Младежкия спектакъл и куратор на Международния сценичен фестивал в Пиатра Нямц. Работата й е показана на интернационалните фестивали в Авиньон, Wiener Festwochen, Биенале New Plays from Europe Wiesbaden, LIFT London, Almada International Festival, TransAmeriques Festival в Монреал, New Drama Budapest, New Drama Moscow, Млади Леви Любляна и други Нейни пиеси са преведени и сложени в редица страни.

От българска страна в журито се включва Илияна Кънчева – сценограф и образен актьор. В интервала 2013-2014 година нейни пробни филми са селектирани за присъединяване на фестивали във Варна, Пловдив, Сърбия, Гърция, Белгия и Германия. Има четири независими изложения и взе участие в голям брой групови в България и чужбина. През февруари 2017 година печели едномесечен креативен престой към фондация „ Arts Connection ” в Маями, Съединени американски щати. През 2022 година печели премията „ Икар “ на Съюза на артистите в България за сценография. Илияна ще бъде жури на фестивал за първи път в границите на МСТФ “Данаил Чирпански ”. “Това малко ме плаши, от една страна, само че от друга – ме въодушевява и го одобрявам като извънредно предизвикателство към себе си и като огромна отговорност ”, споделя тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР