Стара Загора. Общо 565 семейства на новородени са получили финансова ...

Стара Загора. Общо 565 семейства на новородени са получили финансова

Община Стара Загора е подкрепила семействата на над 560 новородени

Стара Загора. Общо 565 фамилии на новородени са получили финансова поддръжка от Община Стара Загора през 2021 година. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . „ Стойността на изплатените средства на 286 200 лв. “, уточни доктор Антония Тодорова, шеф на отдел „ Здравеопазване и обществени действия “. Сред кандидатствалите са и 6 двойки близнаци, 20 родители с трето дете и едно семейство с четвърто новородено.

Общият брой на подадените заявки е 799. Според признатия „ Правилник за изискванията и реда за даване на финансова поддръжка за новородено или осиновено дете на територията на Община Стара Загора “, право да получат еднократна финансова помощ имат родители или осиновители, от които най-малко един е български жител. Той би трябвало да има минимум три години непрекъснат или сегашен адрес на територията на старозагорска община. Двамата родители би трябвало да имат приключено приблизително или висше обучение все още на раждане на детето, както и да нямат изискуеми отговорности към община Стара Загора. Не се позволява подкрепяне на родители или осиновители, чиито деца се отглеждат в профилирана институция.

От кандидатствалите през 2020 година 243 не дават отговор на изискванията. Около 30% от поръчките обаче не дават отговор на заложените в програмата критерии. Най-честата причина за отвод от подкрепяне е съществуването на отговорности към общинската хазна или несъблюдение на условието и двамата родители да са със най-малко приблизително обучение.

Правилникът влезе в действие на 1 юни 2020 година и оттогава досега са изплатени 428 300 лв..През тази година на родителите/ осиновилите, със приключено приблизително обучение, беше предоставяная финансова поддръжка в размер на 400 лв. за първо дете, за второ дете сумата е 450 лв., а за трето – 500 лв.. На родителите/осиновителите, един от които има приключено висше обучение, се дава финансова поддръжка в размер на 500 лв. за първо дете, за второ сумата е 550 лв., а за трето – 600 лв..

Документи се подават всеки работен ден на гише „ Деловодство “ в Център за информация и услуги в постройката на община Стара Загора.

Източник: focus-news.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg