Стара Загора. На тържествена церемония учителката по френски език на

...
Стара Загора. На тържествена церемония учителката по френски език на
Коментари Харесай

Старозагорска учителка е отличена с ордена „Академични палми“

Стара Загора. На тържествена гала учителката по френски език на генерации старозагорски възпитаници Яна Ковачева беше отличена с медал „ Академични палми “. Тя получи самопризнание за дългогодишните си триумфи в региона на преподаването и разпространяването на френски език и франкофонска просвета в България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Високото самопризнание беше връчено персонално от посланика на Франция в България-Флоранс Робин.

Тя напомни обстоятелства от дългогодишната кариера на Ковачева, като акцентира богатия ѝ професионален опит и съпричастност в развиването на френската просвета. „ Вие упражнявате Вашата специалност към този момент 37 години с изключителна сила и отдаденост. Аз съм извънредно горда да Ви връча тази премия от името на министъра на образованието на Франция Вие сте джентълмен на „ Академичните палми “, сподели по време на церемонията н. Пр. дипломат Робин.

От своя страна Ковачева благодари за високото отличие на френската страна и добави, че през годините е получавала поддръжка от проф. Минко Балкански.

Орденът на университетските палми е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г.То води началото си от почетен знак, основан с указ на Наполеон от 1808 година Първоначално с него се награждават единствено академични преподаватели и чиновници. По-късно с ордена се награждават и персони с непедагогически специалности, които имат заслуги към просветителната система, културата и френския език.

Орденът „ Академични палми “ е трети по сан във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния медал за заслуги.
На церемонията участваха още преподавателят Теодосий Теодосиев, вицепрезидентът на „ Алианс Франсез “ Стара Загора Велизара Цонева и посетители.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР