Стара Загора. Кметът Живко Тодоров бе домакин на кръгла маса

...
Стара Загора. Кметът Живко Тодоров бе домакин на кръгла маса
Коментари Харесай

Стара Загора: Кметът Живко Тодоров призова за национално обединение за защита на българската въглищна енергетика

Стара Загора. Кметът Живко Тодоров бе хазаин на кръгла маса за спасяването на енергетиката, проведена от КНСБ и КТ „ Подкрепа “, за ориста на българския въгледобив и въглищната енергетика в подтекста на гласувания от Европейската комисия референтен документ с по-високи екологични условия за огромни горивни съоръжения. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. В нея участваха министър-председателят Бойко Борисов, ръководителят на ПЕС Сергей Станишев, министрите Теменужка Петкова, Нено Димов и Бисер Петков, евродепутати, народни представители, кметове от района, синдикални организации от двете конфедерации, свързани с енергетиката и минното дело, както и шефовете на предприятията в комплекса Марица изток - „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “, Топлоелектрическа централа Ей И Ес, Топлоелектрическа централа КонтурГлобал, Топлоелектрическа централа „ Брикел " и Мини Марица Изток.
Старозагорският градоначалник дефинира срещата като „ определяща бъдещето освен на района, а и на страната “. „ Запазването на централите от комплекса Марица Изток е сериозен приоритет, към който могат да се обединят всички без значение на политическите пристрастия и цветове. Благодаря на синдикатите за самодейността, както и на премиера, който откликна дружно с всички евродепутати, ангажирани по тематиката. Едно национално обединяване към тази идея би било доста потребно за страната, с цел да отвоюваме своите позиции и на европейско равнище “, съобщи Тодоров.
„ Оптимист съм, че дружно можем да измислим нещо потребно. Поемам ангажимент, дружно с сътрудниците да се опитаме да облекчим това, което сигурно няма да ни се размине ”, съобщи министър председателят Бойко Борисов.
„ По този въпрос сме от едната страна на барикадата. Трябва да представим уравновесена и добре премислена тактика и да работим редовно в Брюксел ”, изясни водачът на ПЕС Сергей Станишев. По думите му тази среща е много закъсняла. Той предложи основаване на Национален съвет или работна група, която да начертае проект за деяние. Според Станишев, на първо време би трябвало да се направи финансов план, какво е належащо, с цел да се реализиран изискванията, които са признати. По неофициални данни трябват към 3 милиарда лева Второто деяние е да се работи интензивно за дерогация най-малко до 2025 година, защото новите условия влизат през 2021 година Президентът на ПЕС изясни, че средства могат да се търсят от страната, от Банката за развиване, както и по новите оперативни стратегии. Той бе безапелационен, че всички евродепутати ще работят за идеята.
Бойко Борисов се причисли към казаното от Станишев, само че разяснява, че държавните управления в Европа са доста зелени и не им трябват топлоцентрали и въглища. „ Не съм оптимист, само че би трябвало да опитаме с обединени старания ”, добави министър председателят.
Надделя мнението, че настояването на дерогация е единствения вид, върху който би трябвало да бъдат съсредоточени напъните на всички, подкрепящи идеята.
Целта на полемиката бе да се намерят незабавни отговори от ръководещите в страната по какъв начин могат да бъдат избавени въглищните ТЕЦ-ове, българският въгледобив и енергийната система на България в подтекста на гласувания Референтен документ на Европейска комисия.
От синдикалните централи през последните няколко месеца непрекъснато сигнализираха, че българската енергетика е в заплаха поради въпросния Референтен документ. Влизането им в действие ще лиши от прехранване близо 120 000 души, заети в бранша, и рискува да породи тежко обществено напрежение в област Стара Загора. Участниците бяха единомислещи, че той слага пред риск националната сигурност на страната, част от която е енергийната самостоятелност, обезпечавана от лигнитните въглища на Източномаришкия басейн.
След извършените редица срещи и разисквания в последните месеци в Брюксел и София, в това число и с министъра на околната среда и водите Нено Димов, на 28 юни 2017 година стана ясно, че главният път за попречване на сериозното изостряне на обществения мир на работещите в минно-енергийния бранш, е обжалване на Референтния документ и ново прегласуване.
За да се случи това обаче, представителите на българските институции, политиците и евродепутатите, без значение от партийната си принадлежност, би трябвало да предизвикват и интензивно да се включат в необятна европейска коалиция, която да гласоподава сходно решение.
От синдикатите се надяват, че първите стъпки на тази коалиция ще бъдат направени в Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР