Стара Загора. Грамота и Благодарствен знак за особени заслуги връчи

...
Стара Загора. Грамота и Благодарствен знак за особени заслуги връчи
Коментари Харесай

Стара Загора: Кметът Живко Тодоров призова и други да последват примера на почетния гражданин Димо Бухчев

Стара Загора. Грамота и Благодарствен знак за особени заслуги връчи през днешния ден кметът Живко Тодоров на Почетния жител на Стара Загора Димо Бухчев, оповестиха от пресцентъра на Общината . Бизнесменът е правоприемник на един от най-старите и значими старозагорски индустриални родове – строители на нова Стара Загора, прочут с изключителната си благотворителна активност. През 2014 година бе разгласен за Почетен жител с Решение на Общинския съвет в града.
В началото на 2017 година той подари на дребните поданици на Стара Загора оборудвана детска площадка с повърхност 150 кв.м., построена по негово предпочитание в парк „ Александър Стамболийски “ (Алана). Тези дни Бухчев направи още едно подаяние за малчуганите в североизточната част на парк „ Пети октомври “, където е построена и оборудвана нова детска площадка с повърхност 73 кв.м.
„ Не са доста такива хора в днешно време. Стара Загора има поданици с благоприятни условия, само че малко се ангажират с публични каузи. Призовавам ги да следват образеца на господин Бухчев. Той самичък избра мястото и за своя сметка построи площадките. Не сме го търсили, той ни предложи самичък. Нека и други го създадат “, прикани кметът Тодоров. Той напомни, че след Освобождението Стара Загора е построена още веднъж в огромна степен с помощта на работата и дарителството на нейните жители.
Димо Бухчев напомни, че постоянно и с готовност е правил дарения, без да търси гласност за това. Преди време той подари 4 британски профилирани колички за напредване на Дома за възрастни хора с увреждания в Стара Загора. На Отделението по психиатрия към Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване " Проф. доктор Стоян Киркович " е закупил неотдавна 25 комплекта постелъчно долни дрехи и оборудвал 25 стаи с мебели. „ Всеки жител на Стара Загора е задължен да направи нещо за града си. Важно е да се дава образец. Живея с този дух! Така са правили и предците ми “, показа пред публицисти през днешния ден Бухчев.
Димо Бухчев и фамилията му имат емблематичната за града Бухчева къща, оповестена за архитектурен монумент. Строена през 1910 година, тя е една от най-старите и красиви здания в Стара Загора, която се вписва хармонично в актуалното архитектурно пространство на града и способства за неповторимата му атмосфера. Преди 17 години в двора е построен православен параклис „ Св. Димитър “. Днес къщата е освен фамилна полезност, само че и монумент на възрожденския дух и деятелност на българина.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР