Стара Загора. Единствената работеща формула е да бъде запазено производството

...
Стара Загора. Единствената работеща формула е да бъде запазено производството
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Бюджетът за 2022 г. ще доведе до обедняване, но управляващите имат интерес от висока инфлация

Стара Загора. Единствената работеща формула е да бъде непокътнато производството на електрическа сила от въглища с понижаване на въглеродните излъчвания, само че ръководещите не мислят в тази посока. Това съобщи пред публицисти старозагорският депутат от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Красимир Вълчев, оповестиха от ГЕРБ - Стара Загора . Според него болшинството явно не може да се оправи с Плана за възобновяване и резистентност и поръчката за закупуване на акумулатори за запазване на сила ще се окаже най-скандалния и лобистки план. По информация на ГЕРБ за него са планувани 1,5 милиарда лв.. Освен това, батериите имат стеснен период на живот – най-много 4 години. „ С реализирането на тези планове ще бъде закрит най-малко един рудник в „ Мини Марица-изток “ и ще бъдат съкратени минимум 3000 души. На процедура на 13 септември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Раднево да излъжат миньорите “ – добави Красимир Вълчев. Той разяснява и плана на бюджета за 2022 година и го дефинира като бюджет на обедняването. „ Нашето подозрение е, че Асен Василев харесва инфлацията, тъй като с едната ръка взема 10 единици, а с другата връща 5. За последната година и половина кумулативната инфлация по наши планове ще доближи 20%. Близо 1 милиарда лв. Асен Василев събра от повишаването на тока и 10 милиарда лв. от високата инфлация, за която персонално финансовият министър е отговорен поради закъснелите обезщетения за бизнеса. Същевременно държавното управление желае заем в размер на близо 8 милиарда лв.. Питаме къде са тези 10 милиарда лв., само че никой не ни дава отговор “ – безапелационен е националният представител.

Народният представител Илиана Жекова не вижда в плана на бюджета нищо обществено, само че за сметка на това има несъгласия. Например, планува се понижаване на безработицата, в същото време и увеличение на броя на хората, които ще получават обществена помощ. Няма заложени никакви нови обществени политики и по-голямата част от тях са въведени от ГЕРБ, само че през днешния ден те към този момент не са задоволителни. „ В плана на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване не виждаме политики, които да подтикват бързото връщане на пазара на труда на дамите преди края на майчинството им. Парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили внася предложение сред първо и второ четене компенсацията при необработен спомагателен отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст, да бъде в размер на 100% от парите, които майката получава през втората година, а не както в този момент 50%. Това дава право на избор на дамата - да се върне на работа и да получава 100% от компенсацията за неизползвания период на майчинството си, плюс работната си заплата, или да остане да отглежда детето си до навършването му на 2 години “ – сподели Илиана Жекова. Тя добави, че Парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили ще внесе предложение за обезпечаване на средства за съответни капиталови планове в българските общини.

Красимир Вълчев заяви още, че ръководещите освен бягат от тематиката с обезщетенията за бюджетния бранш, само че и водят доста нечестна политика по отношение на общините с въвеждането на безвъзмездни детски градини. „ Компенсацията от страната е незадоволителна и ще докара до банкрути, тъй като е планувано да покрива единствено таксите, които до момента локалните администрации събират от родителите. Тези такси обаче покриваха най-вече разноските за храната на децата. На фона на растящите цени за отопление и на храните, общините ще би трябвало да дофинансират услугата за сметка на други действия. Всичко, което прави болшинството води до обезкървяване и омаломощаване на общините и на бизнеса “ – съобщи Красимир Вълчев.

Народният представител Маноил Манев подчертава на „ забавни “ политически послания в плана на бюджета. „ Заложени са 200 млн. лв. за преструктуриране на държавната администрация. Намаляването на личния състав ще коства толкоз средства! В бюджета на Министерство на вътрешните работи са планувани 9 млн. лв. за закупуване на карти за фитнес за служителите на реда. На какъв принцип ще ги раздават? А какво ще се случва в обитаеми места, в които няма фитнес зали? “ – разяснява депутатът. Той добави, че Противопожарна сигурност и отбрана на популацията и телефон 112 ще бъдат обединени в огромна държавна организация, което ще коства безбожно доста пари. В умозаключение той съобщи, че чака да види какво ще се случи с оптимизма на ръководещите след отпадането на мораториума върху тока за битовите консуматори след края на март.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР