Стара Загора чества празника си - 5 октомври с богата

...
Стара Загора чества празника си - 5 октомври с богата
Коментари Харесай

Стара Загора чества празника си с богата програма

Стара Загора празнува празника си - 5 октомври с богата стратегия.

Денят ще стартира с поднасяне на венци и цветя пред паметника „ Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 година “ и символичния камък за възобновяване на Стара Загора от 9.45 ч.

От 10.00 ч, пред Общинска администрация стартира ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България. Ще бъде отслужен и празничен водосвет от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан.

Вечерта певицата Михаела Маринова ще се качи на сцената пред Община Стара Загора с рок група „ Фондацията “. Музикалното шоу е с начален час 19.00 часа.

По мотив празника – Художествената изложба, къща музей „ Гео Милев “, Регионален исторически музей – Стара Загора, Архитектурен комплекс „ Музей на религиите “ и музей „ Неолитни жилища “ ще бъдат отворени за посещаване с вход свободен от 10.00 до 18.00 часа.

Предложението за общоградското честване на 5 октомври е направено през 1987 година от почетния жител на Стара Загора – историкът Величка Койчева. Решението е признато на сесия на Общинския съвет.

До 1944 година празникът на града е бил Тодоровден, когато Българската православна черква уважава свети Теодор Тирон, небесен настойник на Стара Загора, прецизират в свое проучване проф. Иван Танев и доктор Мариана Минкова от Регионалния исторически музей. След 9 септември празникът е неразрешен и на Тодоровден в града се организира панаир.

Историята на новия Празник на Стара Загора ни връща в лятото на 1877 година По време на Освободителна война (1877-1878) градът е изпепелен до основи, а 14 хиляди мирни жители са избити. Когато военният сътрудник Джанюариъс Алойшиъс Макгахан вижда опожарения град декларира: „ Едва ли в миналото тук ще има град! “.

Първите бежанци се завръщат по домовете си през януари 1878 година и заварват оживяла Ески Джамия, както 846 турски и 222 български къщи. Животът в опустошения град продължава. Първата женитба става през февруари 1878 година, споделя в своите записки духовник Тодор Пенков (1878-1959). Месец по-късно се организират избори за Градски съвет.

На 5 октомври 1879 година, на почистено място измежду руините, където през днешния ден е градският площад, княз Алеко Богориди, първи шеф на Източна Румелия, слага главния камък на града, който се възражда през идващите десетилетия. Великотърновският митрополит Климент отслужва молебен в наличието на кмета Стефан Салабашев и стотици жители. Тържеството приключва по здрач с песни и танци.

Възкръснала от пепелищата преди 144 години Стара Загора през днешния ден е шестият по величина град в България, по последни данни на Националния статистически институт и продължава да се развива като културен и учебен център в страната.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР