Стара Загора. 680 жители на Стара Загора носят името Васил,

...
Стара Загора. 680 жители на Стара Загора носят името Васил,
Коментари Харесай

Близо 2300 жители на Стара Загора имат имен ден на Васильовден

Стара Загора. 680 поданици на Стара Загора носят името Васил, а 532 - Веселин. В първия ден на новата година мотив да честват имат също Василка (275), Васила (8), Васко (49) и Васка (14). Сред имениците са още Вълчо (127), Вълко (24), Вълка (63) и петима с име Василий. На 1 януари мотив за празник имат и Василен (4) и Василена (5). Дамите с име Веселина са 410, а Весела (127) са измежду празнуващите. Това демонстрира справката направена от дирекция „ Гражданско положение “ на Община Стара Загора. Общо имениците на Васильовден са 2 292-ма, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .

На 1 януари източноправославната черква чества Васильовден или Сурваки. На този ден източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската черква.
Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане. Въпреки тази дребна основна разлика с коледарските групи, на Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани.
На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един тип продължение на коледарските благословии. Както коледарите и сурвакарските групи си имат лидер и човек, който извършва ролята на магарето и прибира парите и другите блага. И отново, както коледарите носят със себе си криваци, по този начин и сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. В някои места вместо дряновица се употребява и крушевица, т.е. клончета от крушево дърво.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР