Стъпки, по които Исус ходи и изцелява сляп човек, открити за първи път от 2000 години

...
Нов проект за разкопки в Йерусалим разкри стъпала, невиждани от
Коментари Харесай

Нов проект за разкопки в Йерусалим разкри стъпала, невиждани от повече от 2000 години на място, където Новият завет записва, че Исус е излекувал сляп man.

Израелският орган за антики, Израелският орган за национални паркове и Фондация „Град на Давид“ в началото на тази година обявиха, че басейнът Силоам, библейско място, ценено от християни и евреи, ще бъде отворено за обществеността за първи път от 2000 години в близко бъдеще.

През последните седмици археолозите постигнаха значителен напредък в разкопките, откривайки около осем стъпала, спускащи се в басейна, които не са виждани от 2000 години — около времето, когато Исус е ходил по земята.

„Продължаващите разкопки в града на Давид – историческото място на библейския Йерусалим – особено на басейна Силоам и Пътя на поклонението, служат като едно от най-големите потвърждения на това наследство и хилядолетната връзка, която евреите и християните имат с Йерусалим“, каза Зеев Оренщайн, директор на международните въпроси – Фондация „Градът на Дейвид“, пред Fox News Digital.

„Не просто като въпрос на вяра, а като въпрос на факт“, добави той.

Фондация „Градът на Давид“ е организация с нестопанска цел, създадена през 1986 г., „ посветен на опазването и развитието на Град на Давид и околностите му и се ангажира да свързва хора от всички религии и произход с древния Йерусалим.“

„Половин миля, минаваща през Град на Давид, от басейна на Силоам на юг, продължавайки по Пътя на поклонението, до стъпките на Западната стена, Южните стъпала и Храмовия хълм, представлява най-значимата половин миля на планетата“, каза Оренщайн.

< p>„Няма половин миля никъде на Земята, която да означава повече за повече хора – не за милиони, а за милиарди – от половин миля, която е Градът на Давид“, добави той.

Басейнът е построен за първи път преди около 2700 години като част от водната система на Йерусалим през осми век пр.н.е. Строителството е започнало по време на управлението на цар Езекия, както е цитирано в Библията в Книгата на царете II, 20:20, според двете израелски агенции и фондация „Градът на Давид“.

Според изчисленията, Басейнът Силоам премина през много етапи на изграждане и достигна размер от 1,25 акра. Според пасаж от Евангелието на Йоан Исус връща зрението на сляп по рождение мъж в басейна Силоам.

Малка част от басейна, която е напълно разкопана, е била достъпна за публичен в продължение на няколко години. По-голямата част от басейна се разкопава и ще бъде отворен или на части, или след като целият обект бъде разкрит.

Rev. Джони Мур, президент на Конгреса на християнските лидери, каза пред Fox News Digital през януари, че „В басейна на Силоам намираме доказателства за историята, запазени за нас, разкрити точно в точното време.“

„Богословски то потвърждава Писанието, географски потвърждава Писанието и политически потвърждава безспорната и ненадмината връзка на Израел с Йерусалим. Някои открития са теоретични. Това е неоспоримо. Това е доказателство за историята на Библията и на нейния народ, Израел“, каза той.

Късметът разкри басейна през 2004 г., когато инфраструктурните работи, извършени от водната компания Hagihon, разкриха някои от стъпалата на басейна. Израелският орган по антиките, под ръководството на професорите Рони Райх и Ели Шукрон, стартира проучване. В резултат на това северният периметър, както и малка част от източния периметър на басейна Силоам, бяха разкрити.

„Дали в залите на Обединените нации, продължаващите усилия на палестинското ръководство, или в университетските кампуси, библейското наследство на Йерусалим е атакувано“, каза Оренщайн.

Оренщайн отбеляза, че след няколко години посетителите на Давидовия град ще могат сами да станат свидетели на фактическата история и „ да видят със собствените си очи, да докоснат със собствените си ръце и да ходят със собствените си крака по камъните, по които техните предци са ходили преди хиляди години, докато са пътували към Йерусалим на поклонение."

Fox News Бенджамин Вайнтал от Digital допринесе за този доклад.


Оригинален източник на статия: Стъпки, където Исус ходи и изцелява слепец, открити за първи път от 2000 години

Преглед коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР