Станислав Тарасов: Ситуацията в Близкия изток отново се променяТурският президент

...
Станислав Тарасов: Ситуацията в Близкия изток отново се променяТурският президент
Коментари Харесай

Путин помирява Ердоган и Асад

Станислав Тарасов: Ситуацията в Близкия изток още веднъж се трансформира

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки пред кореспонденти след съвещание на кабинета с присъединяване на новите министри, сподели това, което се очакваше от него отдавна. Думите му обаче се възприемат като политическа сензация. Той разгласи готовността си за нормализиране на връзките със Сирия.

„ сподели той. -

По-рано сирийският президент Башар ал-Асад за възобновяване на връзките сред Анкара и Дамаск въз основата на сирийския суверенитет.

През последните години историята на връзките сред Турция и Сирия е доста комплицирана, само че постоянно се е вписвала в характерна световна и районна геополитическа и политическа среда. През 2011 година Ердоган се опита да яхне по този начин наречената „ арабска пролет “ и поддържа западните проекти за събаряне на Асад, с цел да разшири турското въздействие в Сирия, жертвайки персоналните си връзки с него за тази цел.

Той сложи задачата, както написа вестник „ Гардиън “, Но през днешния ден турски специалисти считат, че политиката на Анкара по отношение на Дамаск е „ неверна “.

На избран стадий Ердоган мина точката, от която няма връщане обратно, озовавайки се в Сирия в клещите сред Съединени американски щати, Русия и Иран и в положение на война със Сирия. Що се отнася до Съединените щати, те започнаха интензивно да поддържат сирийските кюрди, което принуди Анкара да взе участие във формата на взаимоотношение по Сирия от Астана с присъединяване на Русия и Иран, с цел да избегне боен конфликт с тях.

Но откакто подкрепяният от Турция сирийски опозиционен фронт се срина, даже макар наличието на няколко хиляди турски бойци и хиляди единици военно съоръжение в Северна Сирия, някъде от 2022 година, Анкара стартира съществено да мисли за мир със Сирия.

В тази връзка Анкара стартира да води проучвателни договаряния с Москва, която предложи да се приближи обстановката до съглашението от Адана, подписано през 1998 година сред Турция и Сирия, според което Анкара, при положение на опасност, има право да организира превантивна военна интервенция на дълбочина 5 километра на сирийска територия.

Тоест това беше извънредно взаимна битка със Сирия против бойците на Сирийските демократични сили (SDF). Това подтиква договарянията на равнище ръководители на организациите за външна политика и сигурност на Русия, Турция, Иран и Сирия, които се оказаха безрезултатни, макар че през последните четири години бяха извършени 14 такива двустранни и многостранни срещи.

Анкара чакаше нещо, отлагаше съглашението за пътна карта за нормализиране на връзките с Дамаск. Но в този момент пристигна моментът, в който Анкара няма накъде да отстъпва. SDF има намерение, с поддръжката на Съединените щати, да организира постоянни избори в следена територия в Източна Сирия, с цел да легитимира властта си, което ще подтиква сепаратизма от страна на турските кюрди. Дамаск би трябвало да си върне територии и нефтените и газови региони под собствен надзор.

Именно този аспект е значим за разбирането на предисторията на преговорния развой сред Анкара и Дамаск. Неслучайно съветски и турски военни и дипломати разискаха вероятни способи за консолидиране на формирования на протурската сирийска съпротива в държавната войска. За последно това се случи през 2019 година Сега ще бъде допустимо още веднъж да се върнем към него при положение на помиряване сред Анкара и Дамаск.

Но с цел да доведат този развой до разумния си край, дипломатите поставят големи старания. Тази тематика беше интензивно обсъждана по време на неотдавнашното посещаване в Москва на турския външен министър Хакан Фидан. Тогава съветският специфичен делегат Александър Лаврентиев беше изпратен в Дамаск, с цел да разиска детайлностите към сирийско-турската среща на върха. В резултат на това беше реализирано кардинално съглашение.

Вярно, към момента не е ясно къде може да се състои персоналната среща сред Ердоган и Асад. Има информация, че това е допустимо в Астана във формата на срещата на ШОС, на която Ердоган е поканен. В същото време се появи информация, че срещата ще се състои в Багдад.

Но както и да е, страните показват подготвеност за политическо съгласие и възобновяване на връзките, без значение къде водачите на двете страни са подготвени да си свидлив ръцете.

Очевидно е, че се приготвя акция, която освен ще се трансформира в повратна точка в районната политика на Турция, изключително в връзките й със Сирия, само че и ще промени вектора на развиването в целия Близък изток. А персоналните рани на Ердоган и Асад могат бързо да бъдат излекувани.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед134262Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед23278Габриел Вълков - водач на младежите на Българска социалистическа партия, за консолидацията в лявото политическо пространствоАлтернативен Поглед31682Полк. Славчо Велков: Заради Израел има заплаха от разрастване на широкомащабна близкоизточна войнаАлтернативен Поглед22169Полк. Славчо Велков: Терористичният акт в Дагестан - акт на религиозно стимулиран тероризъмАлтернативен Поглед13961Н.Пр. доктор Желко Йович: Стратегическа цел на Сърбия е участието в Европейски Съюз, само че до тогава за какво да не може да партнираме с БРИКСАлтернативен Поглед134262Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед98931Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед76751Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед65448Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във Варна  Григор Сарийски, ера, петродолар, Съединени американски щати, Саудитска Арабия  Григор Сарийски, ера, петродолар, Съединени американски щати, Сауд </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР