Стандартът на живот в София е над два пъти по-висок

...
Стандартът на живот в София е над два пъти по-висок
Коментари Харесай

София с двойно по-висок стандарт на живот от Варна

Стандартът на живот в София е над два пъти по-висок от този във Варна и доста над равнището в останалата част от страната. Това излиза наяве от данни на Националния статистически институт за Брутния вътрешен артикул (БВП) по райони. През 2019 година Брутният вътрешен продукт на човек в София е 38 603 лева, а във Варна – 16 340 лева

Размерът на Брутният вътрешен продукт е един от най-хубавите измерители за стандарта на живот, тъй като отразява както равнището на производството, по този начин и на приходите и потреблението на хората, измерено освен в покупката на храни и облекла, а и в употребени услуги като обучение, здравно обслужване, превоз, културни мероприятия и така нататък

Годишният размер на Брутният вътрешен продукт на страната е 119,77 милиарда лева, демонстрират данните на Национален статистически институт. От тях над 51,28 милиарда лева, или близо 43% от общия размер, са обезпечени от София., а и приходите в София са най-високи.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Да, София не е България. Според статистиката обаче, в столиц...

Стандартът на живот в София е близо 5 пъти по-висок от този в Силистра, където Брутният вътрешен продукт на човек е единствено 7687 лева на година. Спрямо области като Видин (8734 лева Брутният вътрешен продукт на човек) и Сливен (8130 лева.) стандартът на живот в София е над 4 пъти по-висок. А в случай че съпоставим столицата с останалата част от страната, се оказва че има разлика към 3 пъти в стандарта на живот.

София господства по отношение на останалите области на страната в областта на услугите. В столицата са съсредоточени близо 52% от услугите в цялата страна. На второ място в областта на услугите е Пловдив, който държи 6,9% от пазара. След това са Варна с 6,6% и Бургас с 4,6%.

По отношение на промишлеността София още веднъж е надалеч пред останалите области на страната. В столицата са съсредоточени 22,5% от родното произвеждане. На идващите места са Пловдив с 11,5% от промишлеността в страната и Стара Загора с 9,5%. Доброто показване на Стара Загора в промишлеността е повода Брутният вътрешен продукт на човек там да е 16 276 лева, или съвсем колкото във Варна.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР