Станаха ясни 12-те пилота, които ще се борят за полпозишъна

...
Станаха ясни 12-те пилота, които ще се борят за полпозишъна
Коментари Харесай

Ясни са 12-те пилота, които ще спорят за полпозишъна на Инди 500

Станаха ясни 12-те водача, които ще се борят за полпозишъна за 107-то издание на „ 500-те благи на Индианаполис “ по-късно през днешния ден.

След първия ден на квалификациите бяха отсяти най-бързите 12, които през днешния ден ще се включат в решителните две елементи на квалификацията, след които ще стане ясно кой ще потегли от първото място на стартовата решетка идната неделя. Най-бърз през вчерашния ден бе водачът на Макларън Феликс Розенквист, който реализира междинна скорост от 233.947 благи в час (376.5 км/ч) в своя най-бърз опит. Това е и третото най-хубаво достижение в цялата история на квалификациите за „ Инди 500 “.

Компания на шведа в квалификацията на топ 12 ще вършат Алекс Роси (Макларън), Алекс Пало (Ганаси), Ринус Вийкей (Ед Карпантър Рейсинг), Скот Диксън (Ганаси), Тони Канаан (Макларън), Такума Сато (Ганаси), Пато О`Уорд (Макларън), Сантино Феручи (Ей-Джей Фойт), Маркус Ериксон (Ганаси), Бенджамин Педерсен (Ей-Джей Фойт) и Уил Пауър (Пенске). По-късно през днешния ден те ще се включат в две обособени квалификации, като в първата, която ще се организира сред 21:00 и 22:00 часа българско време ще вземат участие всички и ще имат по един обезпечен опит. Първи на пистата в този час ще бъде Поуър, а финален ще бъде Розенквист.

След този час ще станат ясни и шестимата водачи, които ще вземат участие в решителния сегмент на квалификацията, който ще се организира от 00:15 до 00:45 часа тази нощ. В него още веднъж всеки ще има обезпечен един опит, а редът на пускане ще бъде избран на база резултати от по-ранната подготовка, шестият в нея ще бъде първи на пистата, а най-бързият ще бъде финален. Пилотът с най-хубаво време в тази част на квалификацията ще получи правото да започва от полпозишъна в 107-то издание на „ Индианаполис 500 “.

Освен полпозишъна през днешния ден ще бъде несъмнено и кой водач няма да взе участие в надпреварата идната неделя. Заявките за тазгодишното издание на конкуренцията са 34, а по традиция местата на стартовата решетка са единствено 33.

Четиримата най-бавни водачи от вчерашния ден – Кристиан Лунгард (РЛЛ Рейсинг), Стинг Рей Роб (Дейл Койн Рейсинг), Джак Харви (РЛЛ Рейсинг) и Грейм Рейхъл (РЛЛ Рейсинг) ще вземат участие в разногласието за трите места на последната редица на стартовата решетка. Те ще бъдат на пистата сред 23:00 и 00:00 часа, а всеки от тях ще има един обезпечен опит.

Те ще могат да създадат и други излизания на пистата, а с цел да им се помогне с охлаждането на мотора след всеки опит те ще имат правото да вършат две обиколки преди да се приберат в бокса в края на всяко излизане. Това предписание няма да бъде в действие в последните 10 минути на сесията. В нейния край най-бавният от четиримата ще бъде пратен у дома и няма да може да продължи своето присъединяване в 107-то издание на „ 500-те благи на Индианаполис “.

Позициите от 13-та до 30-та на стартовата решетка бяха разпределени още през вчерашния ден, като първи отвън топ 12 остана трикратният победител в квалификациите на „ Инди 500 “ Ед Карпентър (Ед Карпентър Рейсинг), чието топ достижение бе със единствено 0.048 км/ч по-бавно от това на Поуър, който хвана последния билет за топ 12. Последното обезпечено място на стартовата решетка пък бе за единствената дама, която взе участие тази година – Катрин Лег (РЛЛ Рейсинг), която с достижението си от 371.871 км/ч стана най-бързата жена в историята на „ Инди 500 “.

107-то издание на „ Инди 500 “ стартира идната неделя в 19:00 часа българско време.

Снимки: © IndyCar
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР