Станаха известни заплатите на управниците на Русия от император Николай

...
Станаха известни заплатите на управниците на Русия от император Николай
Коментари Харесай

Колко получава Николай II и колко - Путин: Цялата истина за заплатите на управляващите в Русия

Станаха известни заплатите на управниците на Русия от император Николай II до президента Путин

Преди 225 години император Павел II издава " Учреждение за императорското семейство ". Където е несъмнено, че императорът и неговите родственици от съсловната система са обособени в специфична група. И тяхната прехрана ще бъде специфична. Тогава доста се промени, само че за първото лице страната в никакъв случай не жалеше пари. Нито за царете, нито за генералните секретари.



Николай II (1896 - 1917)

Николай Александрович Романов, преди коронацията си, получаваше годишно 100 хиляди рубли от хазната по банковата си сметка. А след коронацията годишната му заплата беше 200 хиляди. Други 20 000 се отделяха за „ разноски за стая и дрешник “ (от които 4 000 отиваха особено за облеклата на краля, който обичаше да сменя униформи, поръчвайки ги от известния шивач Норденстрем).

Същата сума е отпусната за издръжката на императрица Александра Фьодоровна (например през 1914 година тя придобива бижута за 25 хиляди). Престолонаследникът царевич Алексей получаваше 100 000 рубли годишно. И дъщерите трябваше да вземат по 50 хиляди (до пълнолетието - по 33 хиляди).

През 1910 година, три години преди 300-годишнината на династията Романови, Николай II упорства за увеличение на заплатите на най-големите си дъщери Олга и Татяна до 75 000 рубли годишно.

Специалният отдел на Министерството на императорския двор, който обезпечава лова, получаваше 30 хиляди рубли годишно.

Цената на коронацията доближава съвсем 7 милиона.

Средната заплата по това време беше 200 рубли за служащ, 1000 за служител, 1500 за преподавател и 4000 за гвардейски полковник.

През 2014 година американското издание Celebrity Net Worth сложи Николай II на пето място в класацията на най-богатите хора на хилядолетието. Те се базират, наред с другото, на информацията, че през 1905 година императорското семейство е имало 8,6 милиона хектара земя, а самият цар е бил най-големият земевладелец в света.



Владимир Ленин (1917 - 1924)

Владимир Улянов-Ленин, откакто става началник на Съвета на националните комисари (премиер на руското правителство) след Октомврийската гражданска война от 1917 година, има заплата от 500 рубли. Илич за известно време оглавява и Съвета за защита на служащите и селяните и е член на Всеруския централен изпълнителен комитет (ВЦИК), за което получава спомагателни заплащания. През март 1918 година заплатата на водача на революцията е нараснала до 800 рубли. Публикуваха се публикации на Ленин, започнаха да се печатат книгите му, получаваше прилични възнаграждения. През 1919 година Владимир Илич уточни, че е спечелил 27 хиляди рубли за една година.

На Ленин не му се постанова да харчи пари за настаняването в порутения тогава апартамент № 107 на хотел „ Национал “, където той и брачната половинка му и по-малката му сестра се реалокират от Петроград. Същото важи и за жилището в Кремъл, където с изключение на 3-те спални на Ленин, Крупская и Мария Улянова (сестрата на лидера) имаше и кабинет, заседателна зала, стая с телефонен прекъсвач, баня с душ и тоалетна (общо 11 стаи, а жилищната повърхност е единствено 178 метра), както и личен асансьор до третия етаж. Разбира се, Илич не заплаща за живеене в бившето имение на търговката Зинаида Морозова в Горки.



Йосиф Сталин (1924 - 1953)

Йосиф Висарионович Джугашвили, откакто стана национален комисар по въпросите на националностите след революцията, също работи през годините на Гражданската война като национален комисар по държавния надзор и Работническо-селската ревизия /РККИ/. На всеки пост той имаше право на ставка от 225 рубли. До 1930 година заплатата му се е нараснала до 500 рубли. През 1936 година - към този момент 1200 рубли. В партийната карта на Йосиф Висарионович на страницата „ заплащане на членски импорт “ за 1944 година има заплата от 2300 рубли, от която месечно се удържат 69 рубли партиен импорт.

След паричната промяна от 1947 година се прави преизчисляване, в това число на заплатите. И „ бащата на народите “ стартира да получава 10 хиляди рубли (при междинна заплата в Съюз на съветските социалистически републики по това време от 1 хиляда). И през 1952 година ръководителят на Министерския съвет Сталин заплаща партиен членски импорт върху същите 10 хиляди - 300 рубли на месец. Въпреки че действително му се полагаше още една „ десетка “ като секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, наподобява не ги е вземал, членския импорт се заплаща единствено върху премиерската заплата.

Разбира се, както жилището, по този начин и отдихът за първия човек на страната бяха безвъзмездни - и обичаната на Сталин вила наоколо до Кунцево, където той живя съвсем 20 години, и вилата на езерото Рица в Абхазия.



Никита Хрушчов (1954 - 1964)

Никита Сергеевич Хрушчов обичаше да споделя, че преди революцията е получавал повече пари като монтьор в минния цех на белгийския Bosse в Донбас, в сравнение с като партиен служащ. През 1953 година, след гибелта на Сталин, когато Хрушчов е определен за първи секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, заплатата му е 8000 рубли. В партийна карта № 00000004, издадена му на 9 януари 1954 година от Красногвардейския РК на Комунистическа партия на Съветския съюз в Москва, точно от тази сума се удържа всеки месец по 240 рубли за потребностите на Комунистическата партия.

След паричната промяна от 1961 година, когато една 0 беше отстранена от руските пари, формалната му заплата беше 800 рубли - т.е. не се е трансформирала.

Семейство Хрушчов не харчи пари за живот в Москва - първо на Маросейка, а по-късно в известната " Къща на насипа ", където девет души живееха в четиристаен апартамент. След като стана началник на Съюз на съветските социалистически републики, Никита Сергеевич към този момент живееше в държавно имение на „ Ленинските хълмове “, а след оставката си - в държавната дача в Петров-Дални. От 1956 година той обичаше да се отпусне в Госдача № 1 в Крим, където пет години по-късно се появи закрит басейн. Нощувката и почивката, несъмнено, са за сметка на страната.



Леонид Брежнев (1964 - 1982)

След като отстранява Хрушчов от поста началник на комунистическата партия през 1964 година, Леонид Брежнев не трансформира заплатата на водача на страната - тя остава на равнище от 800 рубли.

През 1974 година заплатата се усилва до 1300 рубли, през 1978 година - до 1500 рубли.

Но благият Леонид Илич не живееше единствено на едната заплата. През 1973 година той получава Ленинската премия за мир, която тогава възлиза на 25 хиляди рубли.

През 1980 година е почетен с Ленинската награда по литература (за трилогията „ Малката земя “, „ Възраждане “, „ Целина “) – 10 хиляди рубли. Общият тираж на книгите на Брежнев доближава 45 милиона екземпляра, хонорарът на създателя единствено за първите издания е 180 хиляди рубли.

Брежнев получи 185-метров апартамент в известната къща номер 26 на Кутузовски проспект, само че той живее повече в дачата Заречие-6 в региона на Сколково.

Леонид Илич обичаше да почива в същата държавна дача № 1 „ Долна Ореанда “, издигната за Хрушчов в Крим, и в дача „ Рус “ в Завидово в Тверска област.



Юрий Андропов (1982 - 1984)

Дългогодишният началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Юрий Андропов, който оглави страната през ноември 1982 година, имаше публична заплата от 800 рубли като общоприет секретар, т.е. той се „ върна “ във времената на Хрушчов и ранния Брежнев. Но, да вземем за пример, през януари 1984 година, в навечерието на гибелта му, приходът му възлиза на 8800 рубли. Вероятно това са остатъци от авторски права от книги, оповестени през 1983 година



Михаил Горбачов (1985 - 1991)

Като общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз от март 1985 година Михаил Горбачов получава 800 рубли на месец, както и неговите прародители.

Като член на Политбюро на Централен комитет Михаил Горбачов трябваше да получава 1200 рубли от 1988 година

Е, през последната година от съществуването на страната, президентът на Съюз на съветските социалистически републики в своя „ лист за заплати “ имаше цифрата от 4000 рубли, от които Михаил Сергеевич заплаща повече от 1600 рубли налози и 40 рубли - профсъюзен членски импорт. За последната си почивка като държавен глава той получи 4850 рубли.

Как завърши почивката в резиденцията във Форос (където Горбачов почиваше със брачната половинка си, щерка си и шурей си) през август 1991 година е добре известно.

Е, той живееше с Раиса Максимовна в имение на улица Косигин, 10, в Москва и в държавната дача " Барвиха-4 " в подмосковните Раздори.

Разходите на Горбачов за развлекателни цели както в страната, по този начин и в чужбина са „ в границите на общоприетите интернационалните стандарти за сметка на държавния бюджет на Съюз на съветските социалистически републики “.



Борис Елцин (1991 - 1999)

През 1996 година приходът на съветския президент Борис Елцин съгласно декларацията е 243 600 рубли. Той беше виновен наемател на 323 кв. метра, имаше вила от 452 кв. м, имот 40 дка и BMW 7 серия. Общата оценка на приходите и имуществото възлиза на 1 259 000 рубли.

През 1997 година тази оценка се усилва с съвсем 700 хиляди, достигайки 1 950 324 рубли. Паричните приходи на първия президент на Русия се състоят от неговата заплата, възнаграждения за книгата „ Бележки на президента “ и лихви от депозити в Сбербанк.

В жилището си в известния дом № 4, корпус 2, на улица Есенна в Крилатское, където е регистриран, Елцин на практика не е живял, предпочитайки резиденцията Горки-9. За отдих постоянно избира държавните резиденции Шуйская Чупа в Карелия и Бочаров бързей в Сочи.



Владимир Путин

Някъде през лятото на 2004 година Владимир Путин пристигна на централния московски хиподрум, където се организираха първите надпревари за премията на президента на Русия, и беше откровено сюрпризиран от цените на напитките и закуските.

Информацията, съдържаща се в предизборната декларация за 1999 година на Владимир Путин сочи годишен приход от 265 699 рубли, 1,5 дка в региона на Москва и два имота от 3,3 и 3,4 дка покрай Санкт Петербург, държавен апартамент от 157 кв. метра в Москва, вила от 152 кв. метра в региона на Ленинград и два гаража в Санкт Петербург.

В декларацията на Путин за 2012 година се споделя следното. Доход 5 790 823 рубли. Парцелът от 1,5 декара покрай Москва си стоеше, само че ги нямаше ленинградските имоти, останаха гараж и московски апартамент, появи се апартамент от 77 квадратни метра. Освен това две " Волги " ГАЗ 21 и " Нива " с ремарке „ Скит “.

Президентът живее в резиденция в Ново-Огарьово, за отдих (обикновено комбиниран с работа) на 4-те съществени държавни резиденции, той нормално избира Бочаров бързей в Сочи.



Дмитрий Медведев (2008 - 2012)

В предизборната декларация на претендента за президент Дмитрий Медведев годишният му приход за 2006 година е посочен в размер на 7 000 748 рубли. Състоеше се от заплатата на първия вицепремиер и хонорарите на издателство „ Проспект “. Имотът беше апартамент в Москва в 367 кв. м, имот от 47 дка чартърен, два гаража и Фолксваген Голф на брачната половинка.

В декларацията за 2011 година годишният приход възлиза на 3 371 353 рубли, обстановката със земята, жилищата и паркоместата не се е трансформирала, само че е прибавен автомобил ГАЗ М-20 Победа от 1948 година и ГАЗ-21 от 1962 година

Бившият президент, в този момент заместник-председател на Съвета за сигурност, живее в държавната дача Горки-9.



Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР