Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра по Закона за

...
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра по Закона за
Коментари Харесай

Удължиха регистрацията на тютюнджиите до 31 май

Срокът за регистриране на тютюнопроизводителите в регистъра по Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения за годишна продукция 2019 година се удължава до 31 май. Това е второто удължение на периода за тази година. Официалната регистрация трябваше да се организира от 1 до 30 март.

В средата на месец март обаче породи проблем със системата. Това наложи удължение на периода за регистриране до 30 април, откакто в някои общински служби по земеделие редица стопани не съумяха на процедура да подадат заявки.

Земеделците, които не са се вписали в регистъра, а отглеждат тютюн, са застрашени от съществени наказания. Глобите са от 50 до 500 лева за този, който отглежда тютюн, а не се е вписал. Предвидена е и имуществена глоба от 2000 до 5000 лева Решението за нея се взима според от размера на нарушаването.

Производителите би трябвало да изпълнят три критерия, преди да се впишат - да се снабдят с контракт за произвеждане и продажба на тютюнева суровина за стопанската 2019 година, да покажат правно съображение на употребения и разсадения с тютюн терен за съответната стопанска година, както и предавателен протокол от реализацията на миналата година тютюнева суровина.

Според ръководителя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев от акцизите на цигари в бюджета на страната постъпват над 2 милиарда лв., а от незаконните произведения не се отчисляват доходи. Затова и вписването в регистъра има предпазен резултат против сивия бранш. Той добави, че от към 17 000 тона тютюн, които се създават в последните няколко години, към 2000 тона се популяризират по противозаконен метод, което носи загуби на страната в размер на към 300 милиона лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР