Срокът на обществената поръчка за наемане на хеликоптер за оказване

...
Срокът на обществената поръчка за наемане на хеликоптер за оказване
Коментари Харесай

Гвоздейков: До 17 февруари ще бъде избран доставчик на медицински хеликоптер под наем

Срокът на публичната поръчка за наемане на хеликоптер за оказване на незабавна здравна помощ изтече на 16 януари и по нея са постъпили две предложения – от Словакия и Белгия. Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция шефът на сдружението „ България Хели Мед Сървиз “ инж. Георги Гвоздейков.

„ Наемът на хеликоптера за една година е към 1,7 млн. евро. При най-хубаво стичане на събитията, незабавна помощ по въздух с хеликоптера чартърен ще може да се оказва в средата на тази година “, сподели Гвоздейков.

Предстои съставяне на комисия, която ще оцени документите по допустимост, подадени от двете компании, и в случай че има изчезнали документи, ще се даде период от пет дни да се набави цялостната документи. След това ще се отворят техническите оферти и най-сетне ще се отворят ценовите оферти. Крайният период за избор на реализатор е 17 февруари. След това ще стане допустимо и узаконяването на „ България Хели Мед Сървиз “ като авиационен оператор, защото документите за узаконяване се подават при съществуване на въздухоплавателно средство и подписан контракт.

Гвоздейков посочи, че системата за създаване на ХЕМС в България е обвързана с реализирането на Плана за възобновяване и резистентност. Една от вложенията в него е закупуването на 5 медицински хеликоптера и построяването на 6 оперативни бази, които да бъдат ситуирани отмерено в страната. Инвестицията на Европейски Съюз е към 100 млн. лева и 20 млн. лева съфинансиране. „ Машината, която желаеме да вземем чартърен, няма общо с тази инвестиция “, изясни той.

Хеликоптерът чартърен ще бъде оборудван, а незабавна помощ с него ще се оказва в случаи на планинско избавяне. Все още не е конкретизирано къде ще бъде основан хеликоптерът. По думите на Гвоздейков би трябвало да се обсъдят опциите за кацане наоколо до лечебните заведения, защото хеликоптерът ще може да каца на сертифицирани летателни площадки. В София има няколко летателни площадки и се приготвя процедура за узаконяване на спомагателни.

Гвоздейков заяви, че няма разпореждане за закриване на сдружението, макар изказванията на министър на превоза Христо Алексиев и на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, че тази активност може да бъде осъществявана единствено от Държавния авиационен оператор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР