Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у

...
Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у
Коментари Харесай

Срив на парите, които българи от чужбина изпращат у нас

Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у нас на роднините си. Спадът е над 2 пъти, съгласно данните на Българската национална банка.

Ако за първата половина на предходната година емигрантите са изпратили у нас 636 млн. евро, от януари до юни 2020 година са съумели да преведат едвам 266 млн. евро. Причината, съгласно специалистите, е коронавирусът, засегнал доста международната стопанска система, предава bTV.

На фона на сриналите са финансови потоци статистиката регистрира още, че през първите 6 месеца на годината най-вече средства са пристигнали от Съединени американски щати – над 50 млн. евро. А по-късно се подреждат страни като Испания и Обединеното кралство.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Близо 2,4 милиарда $ или 4 милиарда лв. са изпратили българс...

Синът и внукът на Цветана и Стоян са в чужбина. Единият е в Германия, другият – в Нидерландия. Синът им оказва помощ с труд в чужбина. Сега и двамата усещат, че помощта понижава и си го изясняват с Коронавирус рецесията.

" Защото в този момент поради ковид им дават там по 900 евро и при тях е към този момент по-сгъстено. Увеличиха цените и в Германия и на всички места е по този начин. И в този момент са свити финансите и там при тях ", споделя пред bTV Цветана Христова.

Заради по-малката помощ Цвета и Стоян евентуално ще свият разноските си. Икономистите чакат хиляди семейства да понижат потреблението си на артикули и услуги.

" Държавата пък като има такова спаднало ползване от тези пари – се лишава от налог добавена стойност от тях при покупките, от акцизи от всички други благоприятни условия, които има страната, с цел да събира доходи ", счита Румен Гълъбинов, икономист.

Спадът на парите от чужбина рефлектира главно върху по-бедните семейства, които обаче и по-трудно посрещат разноските си, регистрират специалистите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР