Срещу бившия директор на Главната дирекция за външно разузнаване на

...
Срещу бившия директор на Главната дирекция за външно разузнаване на
Коментари Харесай

Обвиниха в изнудване бивш директор на френското външно разузнаване

Срещу някогашния шеф на Главната дирекция за външно разузнаване на Франция (DGSE) Бернар Бажоле бяха повдигнати обвинявания в " съучастничество в изнудване " и " посягане върху персоналната независимост ", оповестява националният всекидневник Le Monde .

Бажоле, който оглавяваше разследващата работа от април 2013 година до май 2017 година, дружно с началника на кабинета си военачалник Жан-Пиер Палас, са одобрили изнудването на предприемача Ален Дюменил. През март 2016 година, когато той трябвало да лети за Женева от парижкото летище " Шарл дьо Гол “, гранични служители на реда го помолили да отиде в полицейското ръководство за инспекция на самоличността. Там двама цивилни сътрудници на DGSE са оповестили, че Дюменил би трябвало да върне дълг от 15 млн. евро. Според предприемача сътрудниците му посочили фотоси на фамилията му и го заплашили, само че той отказал да спомага и подал тъжба.

Твърди се, че дългът е обвързван с загадка хазна, която DGSE попълня с вложения от Първата международна война насам. В началото на новия век разследващата организация загуби към 23 милиона евро след несполучлива инвестиция в EK Finances, компания, която комбинира няколко марки първокласни артикули. За да компенсират загубите, чиновниците на DGSE се споразумели с Дюменил да изкупят назад акции посредством замяна на активите на неговата компания Francesco Smalto Holding. Както обявиха подсъдимите по делото на правосъдното съвещание, вместо да си обезпечи облаги посредством търговия на борсата, предприемачът разгласи банкрут.

Според Байоле Франсоа Оланд, който тогава бе президент на страната, е бил наясно с финансовите проблеми на DGSE, само че някогашният началник на разследващата работа твърди, че не е търсил неговото утвърждение по отношение на идния разпит на Дюменил. Той сподели, че е разрешил единствено разпита на летището, без да навлиза в детайлности за методите на провеждането му. Имената на сътрудниците, взели участие в него, не бяха разкрити.

" Това обвиняване, разкриващо същински народен скандал, не поставя финален завършек на следствието “, споделиха пред изданието юристите на предприемача, като увериха, че ще упорстват в процеса да бъдат включени всички забъркани.

Бажоле на собствен ред призна, че е шокиран от това развиване, като напомни, че Дюменил, по думите му, е " откраднал публични средства ". Той призна в съда, че е шпионирал бизнесмена няколко години, само че изясни това с обстоятелството, че е обвинен в трафик на опиати и други противозаконни действия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР