Срещите на финансовия министър Асен Василев във Вашингтон продължават. От

...
Срещите на финансовия министър Асен Василев във Вашингтон продължават. От
Коментари Харесай

Асен Василев търси купувач за Лукойл във Вашингтон

Срещите на финансовия министър Асен Василев във Вашингтон не престават. От прессъобщенията от МФ разбираме, че с изключение на за понижаване на съветската взаимозависимост от газ и нефт в района на Балканите, той работи и за това да се откри стратугически покупател за рафинерията на " Лукойл " в Бургас.

 

Готовността на България за присъединение към еврозоната беше главният акцент в диалога на финансовия министър Асен Василев с ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева във Вашингтон през вчерашния ден. Двамата разискаха всички аспекти от подготовката на страната ни за влизане в еврозоната, измежду които техническата подготвеност на финансовия бранш, на банките и на администрацията и стартирането на обществена осведомителна акция.

По отношение на осъществяването на техническите критерии за участие министър Василев означи, че с 22% дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт страната ни е на второ в Европейски Съюз измежду страните с най-нисък дълг. Бюджетният недостиг за 2023 година е 2,2% от Брутният вътрешен продукт, а в бюджета за 2024 година е заложен недостиг до 3%, което е изцяло в Маастрихтските критерии. Към момента единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря, е тази за инфлацията. Министър Василев срещна Кристалина Георгиева с ограниченията, подхванати от държавното управление, за понижаване на инфлацията. Той удостовери, че 01.01.2025 година остава целева за влизането ни в еврозоната.

Тема на срещата бяха и финансови и стопански въпроси от световен и районен темперамент.

 

Министърът на финансите Асен Василев организира среща и със заместник-секретаря по финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо през вчерашния ден във Вашингтон. Двамата разискаха значими тематики от икономическия дневен ред на Европа и Съединени американски щати и опциите за взаимно съдействие и поддръжка. В срещата участваха Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместител помощник-секретар за Европа и Евразия.

Възможностите за понижаване на съветската взаимозависимост от газ и нефт в района на Балканите и нуждата от намиране на стратегически покупател за бургаската рафинерия „ Лукойл “ разиска министър Василев на среща със заместник-помощника на президента на Съединени американски щати и старши консултант по въпросите на енергетиката и вложенията Амос Хохстийн. Тема на диалога беше и енергийната съгласуваност по оста Север-Юг сред Гърция, България и Румъния.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР