Срещата в българското Министерство на външните работи протече конструктивно. Обсъдихме

...
Срещата в българското Министерство на външните работи протече конструктивно. Обсъдихме
Коментари Харесай

Митрофанова: Не знам защо търсят Христо Грозев

Срещата в българското Министерство на външните работи протече градивно. Обсъдихме въпроси, касаещи проблеми при преподаването на български език в Запорожска област, в Мелитопол, Гордянск, и други градове. Договорихме се цялата налична информация, с която Министерството разполага, да ни бъде изпратена. Ние, от своя страна, ще проверим описите с българските учебни заведения, и ще бъде направена инспекция.

Искам единствено да подчертая, че страната ни е многонационална - в учебните заведения в Русия се учат над 79 разнообразни непознати езици, измежду които и български. В Крим даже има учебно заведение, което образова на български език децата от 1 до 10 клас, става въпрос за най-малко 75 деца.

Това сподели посланикът на Руската Федерация у нас - Н. Пр. Елеонора Митрофанова на излизане от Министерството на външните работи, където бе привикана на диалог от външния ни министър по случая с Христо Грозев, предадеБГНЕС.

Опитах се да изясня проблема със прекъсването на преподаването на български език персонално за себе си и открих, че няма задоволително учители по български език в учебните заведения на съветска територия. Много жители напуснаха страната, и в изискванията на военни дейности и непредсказуеми обстановки е разбираемо, че някои учебни заведения работят с стеснен режим.

Относно Христо Грозев Митрофанова разяснява, че на срещата с дипломатите ни е контрактувано българското Министерство на външните работи да изиска от съветското Министерство на външните работи данните, които касаят случая на Христо Грозев. " Това, че Грозев е разгласен за търсене в Руската федерация, не значи, че някой ще го търси по целия свят. Това би трябвало да се разбере доста ясно. Тоест, той си живее някъде си, и това е. Никой с нищо не го заплашва. Просто това е предизвестие от вида на " повече тук не идвай ", добави Митрофанова. На уеб страницата на съветското вътрешно министерство в никакъв случай не написа съответните обвинявания против който и да е човек, посочи още посланикът на Русия.

На въпрос по какъв начин прави оценка българо-руските връзки, посланикът на Русия разяснява, че те " деградират още от втората половина на 19-ти век насам ". " И стигнаха до не изключително положително равнище, каквото е сега. Контактите с държавното управление има, само че те са епизодични и те касаят съответни въпроси. Но постоянно се отзоваваме на поканите за срещи и сме подготвени на съдействие ".

От изключителна значимост е българското вътрешно министерство да изиска съответна информация какви са обвиняванията към Грозев, тогава ще се обясни обстановката съответно, приключи Митрофанова.

А слуховете, че в разнообразни учебни заведения на територията на Русия биват премахвани портрети на българи, Митрофанова разяснява с думите " Глупаци всевъзможни. Не мога да давам отговор за постъпките на разнообразни идиоти ".

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР