Срещата на върха на Г-20 в Бали започва в условията

...
Срещата на върха на Г-20 в Бали започва в условията
Коментари Харесай

На срещата на Г-20 в Бали най-големите очаквания ще са свързани с Китай

Срещата на върха на Г-20 в Бали стартира в изискванията на остри световни провокации, които се нуждаят от незабавно внимание. И до момента в който светът, изправен пред възходящо геополитическо напрежение и продължаващ стопански спад, чака водачите на 20-те най-развити стопански системи да вземат на практика решения за справяне с рецесиите, мнозина разпореждат огромни очаквания на Китай да играе по-сериозна лидерска роля в този развой.

„ Участието на Си Дзинпин на срещата в Бали тази година е жизненоважно за триумфа ѝ “, съобщи в неотдавнашен коментар за  Global Times Джон Къртън, началник на групата за проучвания, свързани с Г-7 и Г-20 към Университета на Торонто, Канада. „ Китай оказа помощ доста на Г-20 да оцелее и да бъде ефикасна през годините, когато отпред на Съединени американски щати бе изолационисът Доналд Тръмп. Постоянният главен приоритет на Китай е развиването, което през днешния ден е по-важно от всеки път, изключително на фона на отстъплението от всичките 17 цели от Дневния ред на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година “, показва той. 

Очакванията Китай да се ангажира по-активно в справяне с районните и световните провокации и да помогне на света да преодолее актуалните компликации не са дребни и идват от най-различни страни.

„ Китай би трябвало да поеме по-активна роля в районните и световните проблеми. Очакваме той да играе по-голяма лидерска роля. Това не е субективна позиция, а справедлива, основана на някои проучвания за сполучливото съдействие с Африка в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “ и АСЕАН. Нашият свят се нуждае от такова съдействие и партньорство в икономическите браншове, а не от геополитически спорове “, споделя Вероника Сарасвати, шеф на отдела за Китай в индонезийския Център за стратегически и интернационалните проучвания. Според нея, „ Пекин би трябвало да бъде по-активен в шерването на работещи хрумвания за развиване по време на международните стопански конгреси на фона на продължаващия спад и криза “.

Мнозина анализатори показват обаче опасения, че някои западни страни, изключително Съединени американски щати, ще се стремят да употребяват срещата в Бали, с цел да прокарат личния си геополитически дневен ред против Русия, като по този метод изместят фокуса от сериозните стопански проблеми. И че това ще попречи на Г-20 да одобри обща декларация, защото предходните министерски срещи приключиха без взаимни официални съобщения, поради фокусирането на западните страни върху руско-украинския спор.

„ Не е доста рационално за страните от световния Север да се пробват да слагат геополитически въпроси на Г-20. Това би било доста неприятно и нечовешко обмисляне. Трябва да го отхвърлим и имам вяра, че нашето индонезийско държавно управление няма да поддържа сходни проекти, защото те единствено ще задълбочат хаоса и ще влошат и без друго несигурния и неустойчив свят, в който живеем сега. Срещата в Бали не е подобаващ миг за геополитически спорове, защото светът е изправен пред стопански провокации, които могат да донесат повече премеждия “, счита Вероника Сарасвати.

Тази угриженост се усеща в целия свят. Докладът за световните опасности за 2022 година на Световния стопански конгрес сподели, че 84,2 % от интервюираните се усещат обезпокоени от актуалната обстановка. През октомври Международният валутен фонд също предизвести, че световната стопанска система се насочва към „ бурни води “ и „ най-лошото занапред следва “, добавяйки, че нападателните нараствания на лихвените проценти могат да провокират тежка криза.

На този декор, като хазаин на срещата на върха на Г-20, Индонезия се пробва да се концентрира върху оправянето с икономическите провокации и постигането на единение измежду членовете на групата в името на развиването. Подобен блян дава отговор изцяло и на фокуса на Китай. „ Инициативата за световно развиване на Китай може да даде подтик и да бъде модел за това, което срещата на Г-20 в Бали ще направи във връзка с развиването тази година “, споделя Джон Къртън. Макар Съединени американски щати и някои от техните западни съдружници да употребяват в последните години форумите на Г-20, с цел да слагат геополитически въпроси, генезисът на групата е в оправянето с икономическите компликации през света, породени от финансовата рецесия през 2008 година, напомня той.

През годините Китай играе значима роля в Г-20. В допълнение към главния конгрес, в Бали Си Дзинпин ще организира и няколко двустранни срещи с други водачи, в това число с френския президент Еманюел Макрон и президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Очакванията са те да насочат положителен сигнал към света. „ Много страни се тормозят, че напрежението сред Китай и Съединени американски щати може да изправи света пред нова блокова борба и да трансформира глобализацията във фрагментация. Ето за какво срещата сред двамата водачи – Си и Байдън, в Бали също има за цел да насочи някакъв позитивен сигнал и да даде на света известно утешение “, споделя Уан Иуей, шеф на Института за интернационалните връзки към Китайския национален университет. Срещата лице в лице, първата за президентите на Китай и Съединени американски щати, откогато Байдън встъпи в служба, идва на фона на възходящото напрежение сред двете най-големи стопански системи в света заради все по-открития курс на Съединени американски щати към „ въздържане на Китай “ и непрекъснатите провокации по линия на Тайван.

„ На срещата сред Си Дзинпин и Байдън китайският водач евентуалното още веднъж ще удостовери твърдата позиция на Пекин за отбрана на суверенитета, сигурността и ползите на развиването, като в същото време показа градивни точки за понижаване на напрежението сред двете страни “, счита Лу Сян, теоретичен помощник в Китайската академия за обществени науки. „ Освен това, защото Съединени американски щати погазват правилото на многостранността в името на личните си ползи и това подкопава Г-20 и други многостранни механизми, Китай евентуално ще търси оптимален консенсус сред участващите страни и ще се стреми да бъде положителна мощ, която да противостои на икономическия спад, пред който е изправен светът “, прибавя той.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР