Срещата на върха на ЕС ще продължи и днес -

...
Срещата на върха на ЕС ще продължи и днес -
Коментари Харесай

Пазарлъкът за милиардите в ЕС продължава трети ден

Срещата на върха на Европейски Съюз ще продължи и през днешния ден - трети пореде ден, защото лидерите на държавите-членки се оказаха в невъзможност относно огромния фонд за възобновяване след пандемията от ковид - 750 милиарда евро, и най-много не съумяват да преодолеят яростна опозиция от страна на Нидерландия и нейните съдружници от " спестовната четворка " - Австрия, Швеция и Дания. Тези четири страни упорстват за по-малко безплатно отпуснати средства на страните от Европейски Съюз и по-голям дял давани като заеми за връщане.

Така договарянията завършиха късно нощес без резултат.

Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи различен проект на 27-те водачи през днешния ден по обяд, откакто първичните проекти за систематизиране на пакета от 750 млрд. евро срещнаха съпротивата на по-богатите северни държави-членки.

" Ние сме в невъзможност, това е доста комплицирано, по-сложно от предстоящото ", сподели италианският министър председател Джузепе Конте след дълги часове на разногласия през втория ден от срещата на върха в Брюксел.

" В неделя ще продължим, тъй като би трябвало да приключим. Трябва да реализираме съглашение, защото отлагането е неизгодно за никого ", сподели Конте по време на диалог с италиански кореспонденти, който се излъчваше на профила му в обществените мрежи.

Според премиера на Италия проблем е, че извънредно комплицираният проектобюджет е комбиниран с фонд за възобновяване, заради което е належащо да се премине оттатък границите на сегашните позиции: или всички печелят, или всички се оказват губещи.

Конте отбеляза, че по време на " толкоз сложни " договаряния " идва миг, в който има подозрение, дали сме наясно с проблемите, пред които сме изправени, подозрение, че някой губи от взор задачата си "

През миналата нощ се очакваше Шарл Мишел да организира срещи с водачите на основните играчи в Европейски Съюз - Германия, Франция и Нидерландия.

Европа е в разгара на голяма рецесия и водачите се пробват да одобрят проект, който може бързо да изпрати пари в брой на страните, които са най-силно наранени, само че нямат средства за стимулиране на своите стопански системи. Но, както и в петък,  нидерландският министър председател Марк Рюте упорства държавите-членки да получат правото на дефинитивно утвърждение на всяко финансиране - дейно несъгласие - за получателите на средствата .

Рюте твърди, че надзорът на Европейски Съюз е нужен, с цел да се задължат страни като Испания и Италия да реформират стопанските системи си, с цел да могат по-добре да се оправят с бъдещите рецесии. Като отстъпка по настояванията на Рюте, последният проект на Мишел включва „ супер спешна спирачка “, която дава на всяка страна тридневен прозорец, с цел да провокира обзор от всички държави-членки на проектите за разноски на останалите.

Представител на „ непестелива “ страна съобщи, че това не е право на несъгласие, само че призна, че остава да се види дали страни като Испания и Италия ще одобряват компромиса.

Междувременно дипломатически източник от ЕС заяви, че " икономичните " страни към момента не са удовлетворени и се стремят към повече съкращения, само че че се реализира сериозен прогрес. „ Преминахме от застоя през вчерашния ден към спокоен, компактен и натоварен работен ден през днешния ден “, съобщи дипломатът.

Вчера, на фона на гневните договаряния, в един миг водачите на някои по-малки страни - Белгия, Естония, Люксембург и Малта - напуснаха срещата, с цел да се насладят на питиета и чипс на безоблачен площад . Накрая Мишел повика всички лидери отново на вечеря, където те се съгласиха да останат в Брюксел за трети ден на срещата.

Последното предложение на Мишел би запазило общия бюджет за възобновяване на 750 млрд. евро, само че леко трансферира салдото от безплатни средства - от 500 млрд. на 450 милиарда, а пък заемите нарастват от 250 млрд. до 300 милиарда, съгласно нов проектодокумент, забелязан от Агенция Франс Прес.

Докато Рюте беше самичък в твърдата си позиция по отношение на нуждата от единомислещо утвърждение на безвъзмездните средства, Австрия също изрече възражения . " Съотношението на безвъзмездните средства и заемите просто би трябвало да бъде друго ", съобщи канцлерът Себастиан Курц пред кореспонденти.

Като спомагателна поддръжка за Австрия, Нидерландия и останалите от " спестовната четворка " - Швеция и Дания - новият проект на Мишел усилва също и отстъпките, които те получават от вноските си в Европейски Съюз.

" Това не е задоволително за нас. Искаме малко повече, само че посоката е добра ", сподели Курц.

Само че през днешния ден предстоят още проблеми. Европейски посланик съобщи, че „ безотговорните страни “ (така към този момент започнаха другите страни да назовават " четворката) няма да се задоволят с намаляването на размера на безвъзмездните средства до 450 млрд. евро и ще упорстват за още по-голямо понижаване, като остатъкът да се трансформира в заеми, подлежащи на погасяване. „ Искаха нулеви дотации “, обясни той.

Това, което в Европейски Съюз назовават " въпроса за върховенството на закона ", също ще бъде пречка. Унгарският министър председател Виктор Орбан към момента може да наложи несъгласие върху всеки опит за обвързване на бюджетните средства с страните, поддържащи европейските правни стандарти.

" Не могат да се одобряват никакви предварителни политически условия ", съобщи Золтан Ковач, представител на Орбан.

А избавителният пакет от 750 милиарда евро е в допълнение към планувания 7-годишен бюджет на Европейски Съюз, който пък е на стойност над 1 трлн. евро. Него водачите би трябвало да обсъдят когато се схванат за избавителния пакет.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР