Срещата на президента Румен Радев с представители на осем български

...
Срещата на президента Румен Радев с представители на осем български
Коментари Харесай

Радев европеизира ветото ни за РСМ

Срещата на президента Румен Радев с представители на осем български организации в районен съд Македония е историческа. Не единствено, тъй като е първа по рода си. А и тъй като българите в Северна Македония обявиха за пръв път на европейската политическа сцена, че са преследвани в личната си страна по политически и етнически аргументи. " Преследван съм и към момента нас, българите, ни преследват. Бях преследван и по време на демокрацията от 1990 до 2000 година Трябва да излезем от мишите дупки да кажем истината ". Тези думи на публициста Владимир Перев няма по какъв начин да не стигнат по дипломатическите канали и до други столици в Европейския съюз. Със сигурност ще попаднат върху бюрата на висши представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати, чийто сектор са Западните Балкани. Благодарение на такива отзиви в Европейски Съюз ще могат да прогледнат, че българското несъгласие не е прищявка, а действителна паника от съществуването на антибългарска ненавист в съседка, претендираща за участие в Европейски Съюз.

И, второ. От речта на Румен Радев излиза наяве, че България размества акцентите в позицията си, с цел да я направи необорима. От историческите разногласия страната ни ще натъртва върху нарушаванията на Копенхагенските критерии за човешките права, с цел да стане ясна българската идея на евролидерите. И в това отношение не са изключени начинания на София взаимно с българи в РСМ. Защо да не организираме на лица като Перев конференции в наше посолство в Европейски Съюз? Или българските организации в РСМ да връчат на Брюксел декларация за преследванията в личната им страна?

Събитията в Скопие единствено удостоверяват правотата на българската позиция. Социалдемократите на премиера Зоран Заев нападнаха кандидатката за столичен кмет Даниела Арсовска от съперничещата партия ВМРО-ДПМНЕ, че имала българско поданство и по тази причина не можела да отстоява ползите на столичаните. Ясно, че обвиняването е предизборно, тъй като в неделя следва втори тур на локалния избор, а Арсовска изпреварва претендента на Заев. Но откакто самият той се обявяваше нееднократно против езика на ненавист по отношение на българите, в този момент партията му " изплези този език ". Дали по този начин вършат Франция и Германия, Австрия и Италия, Швеция и Финландия? И дали отпадането на българското несъгласие би било в духа на европеизма?

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР