Срещата на 20-те най-влиятелни държави в света започна днес на

...
Срещата на 20-те най-влиятелни държави в света започна днес на
Коментари Харесай

Г-20 осъди и потвърди изолацията на Русия в Индонезия

Срещата на 20-те най-влиятелни страни в света стартира през днешния ден на индонезийския остров Бали, открита от президента хазаин Джоко Уидодо и по видеовръзка от украинския президент Володимир Зеленски. Украйна взе участие, макар че не е член на Г-20, тъй като е център на вниманието на международните водачи. За разлика от нея Русия, която официално членува в Г-20, само че е в интернационална изолираност, бе показана от външния министър Сергей Лавров, а не от президента си Владимир Путин, който разбра, че би бил нежелателен посетител.

Индонезия прикани членовете на Г-20 да " сложат завършек на войната ", съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС. " Да бъдем виновни значи да не сътворяваме обстановки с нулев резултат, да бъдем виновни тук значи също, че би трябвало да сложим завършек на войната. Ако войната не се приключи, за света ще бъде мъчно да върви напред ", съобщи той водачите на срещата на върха.

В очакване на взаимна декларация на Г-20, която да осъди осеммесечната инвазия на Русия и заканите за потребление на нуклеарни оръжия, американски и европейски представители показаха срещата на върха в Бали като доказателство за задълбочаващата се изолираност на Русия.

Джакарта обаче води неутрална външна политика и отхвърля натиска на Запада да изключи Москва от срещата.

Без да загатва поименно Русия, Уидодо прикани членовете на Г-20 да не позволяват нова Студена война сред огромните сили. " Не би трябвало да разделяме света на части. Не би трябвало да позволяваме светът да изпадне в нова Студена война ", сподели той.

Лидерите на Г-20 се събраха в Бали в миг, когато възходящата инфлация, подклаждана от нашествието на Москва, води до беднотия на още милиони хора и насочва няколко страни към криза.

Съюзниците на Съединени американски щати се надяват, че икономическият вятър, провокиран от войната, ще притегли вниманието на неуверените страни от Г-20, които са мощно обезпокоени от повишението на цените поради съветската експанзия, само че не са склонни да осъждат остро Москва.

Уидодо съобщи, че блокът на най-големите международни стопански системи би трябвало да успее да се оправи с най-неотложните международни рецесии.

" Днес погледът на света е ориентиран към нас. Ще реализираме ли триумф? Или ще прибавим още един неуспех? ", сподели той пред делегатите. " За мен Г-20 би трябвало да бъде сполучлива, тя не би трябвало да се проваля. "

Володимир Зеленски се включи посредством видеообръщение

Сега е моментът да сложим завършек на разрушителната война на Русия и да спасим хиляди животи, съобщи той.

Облечен в познатата си към този момент зелена армейска тениска и говорейки на украински език, Зеленски се обърна към водачи, измежду които са китайският водач Си Цзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Зеленски жигосах " безумните закани с нуклеарни оръжия, до които прибягват съветските публични лица ", визирайки мрачната изразителност на Путин, която накара даже Пекин да се почувства неловко.

" Искам тази съветска война да приключи заслужено и въз основа на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Украйна не би трябвало да бъде подтиквана да прави взаимни отстъпки с нейната съвест, суверенитет, териториална целокупност и самостоятелност. Няма да има Мински споразумения-3. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна злополука. Русия трансформира нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне всеки един миг. Русия би трябвало неотложно да изтегли всичките си войски от територията на централата ", сподели Зеленски

" Няма и не може да има никакво опрощение за нуклеарен шантаж ", добави той, като категорично благодари на Г-19 - като се изключи Русия, - че са " изяснили това ".

Украинският водач прикани за разширение и безсрочно удължение на съглашението за зърното, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, което изтича на 19 ноември.

" Вярвам, че самодейността ни за експорт на зърно заслужава безсрочно удължение - без значение по кое време ще завърши войната ", съобщи Зеленски, като прикани за разширението ѝ до други пристанища.

Украинският водач също по този начин упрекна Русия в " опит да трансформира студа в оръжие " с акция от удари против основна инфраструктура преди настъпващата зима.

Зеленски поддържа ръководения от Съединени американски щати блян за ограничение на цените на съветския експорт на нефт, " с цел да не се употребяват повече енергийните запаси като оръжие ".

" Ако Русия се пробва да лиши Украйна, Европа и всички консуматори на сила в света от предвидимост и ценова непоклатимост, отговорът на това би трябвало да бъде наложително ограничение на експортните цени за Русия. "

Байдън и Ердоган въпреки всичко разговаряха

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън макар острите думи, които Анкара насочи към Вашингтон след атентата в Истанбул. Вчера Турция разгласи, че не приема американски съболезнования за жертвите, тъй като подозира Съединени американски щати в подмолна поддръжка за сирийския клон на ПКК, упрекнат за причинител на атентата.

Според изказването на президентската дирекция за връзки на Турция, представена от " Хюриет ", по време на срещата са били оценени връзките сред двете страни, изключително въпросите по търговията и сигурността.

Президентът на Съединени американски щати е изразил съболезнованията си за жертвите на терористичния акт на улица " Истиклял " в Истанбул. Той е благодарил на Ердоган за напъните му да позволи казуса със зърнения кулоар сред Русия и Украйна и да обезпечи възобновяването на доставките.

Заявявайки, че администрацията ще продължи да поддържа процеса за закупуване на F-16 сред Турция и Съединени американски щати, Байдън също по този начин е завил, че Турция е значим участник в процеса на участие на Швеция в НАТО.

Камбоджанският водач си донесе коронавирус

Камбоджанският министър председател Хун Сен заяви през днешния ден, че е дал позитивна проба за ковид-19 след идването си на индонезийския остров Бали за срещи в коридорите на форума на Г-20, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Преди два дни Хун Сен бе хазаин на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в камбоджанската столица Пномпен, в която взеха присъединяване американският президент Джо Байдън и японският министър председател Фумио Кишида. Сред гостите на форума бяха съветският външен министър Сергей Лавров, канадският министър председател Джъстин Трюдо, китайският министър председател Ли Къцян и други.

В пост във Facebook камбоджанският водач заяви, че е дал позитивна проба за ковид-19 нощес и че пробата му е доказан от индонезийски доктор. Хун Сен добави, че ще се върне в Камбоджа и ще анулира срещите си в коридорите на форума на Г-20, както и присъединяване си идния стопански конгрес на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в Банкок.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР