Срещата беше работна и ползотворна. Постигнахме резултат в една сфера.

...
Срещата беше работна и ползотворна. Постигнахме резултат в една сфера.
Коментари Харесай

Нинова: Към момента не можем да кажем, че няма да доставяме газ от Русия

Срещата беше работна и ползотворна. Постигнахме резултат в една сфера. Има усложнен импорт на стомана и много компании пострадаха и се притеснявам, че ще затварят производства. Европейски Съюз пренасочи квотите към турската страна. В един от продуктите за българската стопанска система, усили с половин милион тона размерът за Турция. Говорихме част от това да се пренасочи към България. Така ще помогнем на предприятията да не затварят. Това сподели вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова в " Лице в лице " по bTV.

" Готови сме да помогнем на България и ще отделим от тази квота за българската стопанска система ", добави тя. 

" Няма земетресения с двете лица, препоръчани за началник на Българска народна банка. Ние декларирахме, че е добре да имаме единна кандидатура. Ние сме коалиция и това е нашата позиция. Уви, сътрудниците не стигнаха до това единодушие. Утре парламентарната ни група ще разиска нашето гласоподаване. Тошко Йорданов и Ива Митева са безапелационни за тяхното решение. Все още нямаме общо заседание, на което да решим кого ще подкрепим.

Познаваме и двамата. Колеги депутати са, няма потребност да се срещаме отново с тях. Ако питате за моето персонално мнение, считам, че на този пост не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обвързани. Българска народна банка е доста сериозна институция и трябваше да се наложи на съществени експерти в банковата сфера, а не на политици ", сподели вицепремиерът. 

Нинова сподели, че диалогът за кандидатурите е бил спокоен и не се чака раздор в обединението, който и да бъде определен. 

" 100 дни невиждано скупчване на рецесии една след друга. Мисля, че е невиждано тежък интервал. Случиха се положителни неща, само че има още какво да работим. Съумяхме да вземем ограничения и да компенсираме семействата. 250 лева отплата за бизнеса, която от другия месец става 300.

Спасихме фамилиите от фрапантни нараствания на цените. За последните 100 дни, от тези ограничения на държавното управление, 4 милиарда лева се върнаха в семействата. Другото положително е, че съумяхме да приемем бюджета. От първи април се усилват минималната работна заплата, майчинството, детските, безплатните детски градини, т.е. през бюджета се стабилизира стопанската система и се усилват приходите ", добави тя.

" Това, което би трябвало да създадем още е актуализация на този бюджет. До юни би трябвало да я подготвим, тъй че да е съответна на новата обстановка. Ако днешните събития в Брюксел се развиват добре, убеждавам ви, че всеки български дом ще разбере, че държавното управление го е защитило. Днес се разискват три доста значими решения и от изходите на тези диалози ще стане ясно.

Първо, понижаване на акциза на горивата на половина от тези в Европа. Ако акцизът се понижи на половина, ще бъде доста сериозен принос за понижаване на цените. Второ, предлагаме таван на цената на газа. Най-накрая. Таванът желаеме да е 50 евро. Ако това се одобри, ще облекчим хората.  В Брюксел се разисква общо европейско решение и има поддръжка от Франция и други огромни стопански системи да има подобен таван. Европейски Съюз ще купува по-голям пакет газ. Всички се пробват да се стабилизират стопанските системи ", сподели още Нинова. 

" Имам уверенията на сътрудниците, че е допустимо да купуваме газ в рубли и няма да спрат доставките на газ. В Европа се чува този глас, че не трябва да се постанова ембарго на доставките на нефт и газ. Да се изключат е положително решение, тъй като би имало опустошително значение. Преговорите не са почнали.

Ще ви кажа изрично нашето мнение - България не е подготвена с различни доставки, че да спре доставките от Русия. Обсъждали сме всевъзможни разновидности, само че все още нямаме подготвеност за различни доставки. Това би бил тежък удар по стопанската система ни ", изясни тя.

Нинова сподели, че е обсъждала проект " Б " с Асен Василев, само че няма по какъв начин да се заобиколи съветският газ сега. 

" Войната сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ще блокира борбата против корупцията. Знаете какви борби сме водили и това беше най-корумпираното държавно управление. Ние сме достоверно определили този модел на ръководство. Идва юридическата страна. Озадачаващи са последните събития от седмицата. Ако е вярна информацията, да се образува стремително досъдебно произвеждане против министър Василев, че е показал компания за корупция, не го разбирам. Тая реакция не я разбирам. Виждате ли конфликта? Ще страда желанието ни да има правдивост ", сподели вицепремиерът. 

Нинова напомни, че преди седмица са импортирани 400 страници документи в прокуратурата за " Експо Дубай ".

" Поискахме да се направи проверка, с цел да забележим какво заварваме и от това, което видяхме, някои неща към този момент са в прокуратурата. Нямам страхове и терзания. Когато си във властта виждаш корупцията по-голяма и я виждаш действителна. Когато си в съпротива, не постоянно имаш достъп до обстоятелствата. Виждаш актове, заобикаляне на публични поръчки, инхаус, в ръцете ти са действителните доказателства. Опозицията може да желае всичко, само че държиш действително нещата. Предизвикателството е да доведем борбата до дъно ", приключи тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР