Среща на премиера Борисов с представители на търговските вериги [МС]

...
Среща на премиера Борисов с представители на търговските вериги [МС]
Коментари Харесай

Мир между веригите и земеделския министър за храните от местни производители

Среща на премиера Борисов с представители на комерсиалните вериги

[МС] Острите реплики сред веригите и земеделския министър Десислава Танева остават в предишното и от през днешния ден тонът по тематиката районни храни е относително миролюбив. Хипермаркетите очевидно ще опитат да предложат артикули от локални производители. Според признатото в понеделник разпореждане веригите би трябвало да заредят с районни артикули до две седмици откакто документът публично стане факт. Танева ще им даде описи с районни производители. Но дали мярката ще проработи и в какъв размер е мъчно да се каже.

Родна грижа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Постигнахме обединяване с комерсиалните вериги за взаимни старания дребните районни български производители да получат достъп до този спомагателен канал за доставки, без да се нарушава правилото на ръководство на веригите. Това заяви на ексклузивен брифинг земеделският министър Десислава Танева, предшестван от конферентна връзка с браншови организации, млекопреработватели, животновъди и от среща на министър-председателя Бойко Борисов с Танева и представители на веригите.

Днес министър Танева заяви, че с веригите са се обединили към задачата да се подхващат " бързи ликвидни ограничения " за минимизиране на резултата от свитите пазари и пониженото ползване и да поддържат дребните и уязвими български производители.

" Обединихме се върху работещи ограничения и към нуждата по рационален метод да бъде подкрепят българският производител. Нещо, което сме правили и до момента, само че обстановката в този момент е друга ", съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ". Тя заяви, че веригите са дали спомагателни работещи ограничения, свързани с финансиране и улеснение на логистиката, против гаранция за качество в интерес на потребителя. " И като български мениджъри, и като българи поискахме от земеделското министерство да скъсим пътя на връзка, с цел да можем по места да помогнем на най-спешните производители, които безусловно на следващия ден ще извадят продукция и на които е отхвърлен експорт ", съобщи Драгийска.

" Още 2016 година " Метро България " извършва стратегия за работа с дребни аграрни производители ", разгласи Георги Гърневски, началник на бранш. Според представени от него данни над 300 дребни районни производители към този момент доставят на комерсиалната верига. " Правителственото разпореждане съответствува изцяло с нашата тактика. Ние нямаме потребност от разпореждане. Нашата цел е да се развиват българските сортове, българските артикули. Важното е да сме от изгода на хората, чиято продукция е на полето ", заключи Гърневски.

А износът?

Постановлението изисква 90% от целия подбор от мляко и млечни артикули, предлагани в обекта, да бъдат създадени от районни производители и напълно от българско сурово мляко. Милена Драгийска посочи, че веригите поддържат това, само че напомни, че ограничаването за напълно български подбор би могло да докара до ответни ограничения от страни като Германия, Франция, Италия и т.н, чиито млечни артикули също участват на щандовете. " Това би заплашило износът на български млечни артикули зад граница. Не би трябвало да се нарушава нежният баланс сред отбраната на производителя и интереса на българския консуматор ", заключи Милена Драгийска. По данни на " Лидл България " 33 български компании през 2018 година са продавали зад граница в магазини на веригата артикули на стойност 30 млн. лв., а през 2019 - за 42 млн. лв..

Какво се чака

Десислава Танева разгласи, че земеделското министерство и организацията по храните разполагат с регистри, които могат да дават на търговците, с цел да открият производителите и преработвателите във всеки район. " В страната има 100 хиляди фермери, от които 16 хиляди отглеждат плодове и зеленчуци. Около 75% от тези 16 хиляди са пазарно неустойчиви, неорганизирани, за тях е проблем влизането във веригите. Но всеки търговски оператор е свободен да договаря по метод, размер и така нататък, който е най-приемлив за него. Министерството друго не може да направи ", заключи Танева.

Българските хранителни артикули няма да са в обособени зони, а ще са изложени наедно с другите от същата категория, като плодовете, зеленчуците, млечните артикули и така нататък ще са в съответната секция, стана ясно от отговорите на представителите на веригите.

Постановлението изисква също разплащането с районните производители да се прави в 14-дневен период. " От 13 март се разплащаме с безусловно всички снабдители в периоди от 7 до 14 дни. Имам увещание, че всички други вериги вършат същото ", разгласи Драгийска.

Според Георги Гърневски не може да се чака далавера с цени. " Доколкото зависи от нас, това няма да се случи, само че това е свободен пазар. Надяваме се, че производителите също няма да спекулират, тъй като те са рационални хора ", съобщи той.

В обсега на постановлението влизат всички оператори, които имат повече от 10 обекта за търговия с храни на територията на страната. Срокът на действието му е до 31 декември т.г., само че веригите ще преценят в придвижване дали този период може да бъде продължен, в случай че мярката е съответна.

От в този момент може да се предвижда, че не всичката българска районна продукция ще се продаде през веригите. Най-малкото тъй като потребителят може да реши друго. Остава да се види и по какъв начин ще се управлява мярката и в случай че някой производител не успее да се контракти с дадена верига, дали това ще е съображение за санкции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР